Internationaal IOC

NOC*NSF: graag in gesprek met Zwitserland over mogelijkheid olympisch schaatsen

24 november 2023
NOC*NSF: graag in gesprek met Zwitsersland over mogelijkheid Olympisch schaatsen

De leden van het Zwitserse NOC (nationaal olympisch comité) hebben op 24 november ingestemd met het voorstel om in aanmerking te komen voor het organiseren van de Olympische en Paralympische Winterspelen in 2030 of 2034. Het Zwitserse NOC zal de officiële kandidaatstelling hiervoor indienen bij het IOC.

Omdat Zwitserland geen ijsbaan heeft die voldoet aan de olympische eisen voor het langebaanschaatsen, noemen de Zwitsers in hun eerdere haalbaarheidsonderzoek drie mogelijke alternatieve locaties die verder onderzocht zouden kunnen worden: Duitsland, Italië en Nederland.

Nu het 'Zwitserse Sportparlement' heeft ingestemd, wordt de mogelijkheid realistischer dat Nederland een rol kan spelen bij de Winterspelen in ’30 of ’34. Voorwaarde is natuurlijk dat het IOC het bid van Zwitserland honoreert. Ook Frankrijk en Zweden dingen mee. Er is nog niet formeel aangekondigd wanneer het IOC precies bepaalt welke kandidaatlanden in de race blijven. Uit het contact met NOC van Zwitserland maken wij op dat het IOC snel meer duidelijkheid zal geven.

NOC*NSF zou het een eer vinden als ons land daadwerkelijk in aanmerking zou komen voor de langebaanschaatswedstrijden. Tegelijkertijd wijze we er met het nadruk op dat ook Italië en Duitsland uitstekende locaties hebben. Het is uiteindelijk aan Zwitserland – in overleg met de internationale schaatsfederatie ISU en het IOC – om de definitieve keuze te maken.

We zullen zo spoedig mogelijk per brief aan het Zwitserse NOC laten weten dat we graag bereid zijn met hen verder in gesprek te gaan over het vervolg. Ook zullen we laten weten dat Thialf een uitstekende locatie is voor het langebaanschaatsen. Vanzelfsprekend is en blijft er goed contact met de andere betrokken partijen aan Nederlandse zijde; de provincie Fryslân, de gemeente Heerenveen, Thialf en de schaatsbond KNSB.

Hoe gaat het nu verder?

  • Het NOC*NSF heeft het NOC van Zwitserland inmiddels per brief laten weten graag mee te werken bij verkenning van de mogelijkheden voor het schaatsen in Nederland.
  • Het IOC buigt zich op korte termijn over de kandidaatstelling van de verschillende kandidaten en start intensief overleg met de landen die in aanmerking willen komen voor de Winterspelen 2030 en 2034.
  • Tijdens de overleggen met het IOC moet blijken of het IOC en de ISU het langebaanschaatsen in Thialf willen laten organiseren.
  • In de zomer van 2024 wordt een definitief besluit verwacht van het IOC over de Winterspelen van zowel 2030 als 2034

 

Deel dit artikel op social media: