Sportdeelname Sportmatch

Alphen Vitaal en Sportmatch: een succesverhaal in gemeente Alphen aan den Rijn

10 november 2023
Alphen Vitaal en Sportmatch: een succesverhaal in gemeente Alphen aan den Rijn

Een jaar geleden begon gemeente Alphen aan den Rijn met de ontwikkeling van hun Sportmatchplatform ‘Alphen Vitaal’. Tijdens de Nationale Sportweek, een jaar na de start van Alphen Vitaal, volgde de officiële lancering van het platform. In dit interview deelt Emilie de Jong, beleidsadviseur sport- en preventie, hoe het platform fungeert als centrale hub voor alles wat met sport te maken heeft in de gemeente. "Alphen Vitaal moet dé plek zijn waar inwoners van de gemeente alle informatie kunnen vinden over sport en bewegen.”

Het juiste moment

“De keuze voor Sportmatch kwam op een cruciaal moment, namelijk tijdens de start van Alphen Vitaal. Alphen Vitaal is een stichting die zich inzet voor een vitaal Alphen. Sport is altijd de aanleiding, maar ze zetten zich breder in dan sport alleen. Tijdens de start van de stichting hadden we nog geen gevestigd platform om ons sportaanbod aan inwoners te presenteren. We begonnen klein, en Sportmatch kwam op ons pad als het juiste instrument om ons doel te bereiken. We wilden alphenvitaal.nl in de schijnwerpers zetten als dé plek voor sport in Alphen”

Uitdaging en unieke kans

“Tijdens ons host cityschap van de Nationale Sportweek kwamen we in contact met Pascal Schepers, accountmanager en productowner Sportmatch. Aanvankelijk voelden we ons wat overweldigd, want de mogelijkheden van Sportmatch zijn uitgebreid. Met Sportmatch heb je niet alleen je eigen website, maar bied je ook een platform voor al jouw sportaanbieders en sportclubs. Zo kunnen we er ons eigen aanbod, maar ook dat van onze sportclubs, op kwijt. Zoiets groots opzetten vanaf nul was een uitdaging, maar ook een geweldige kans.”

Overtuigen van sportclubs

"Onze rol als gemeente is minimaal. De uitvoering en organisatie van het platform zijn in handen van stichting Alphen Vitaal. Vooral in de beginfase van het platform moesten ze er hard aan trekken. Sportclubs hebben het al druk genoeg met het draaiende houden van hun eigen organisatie en hebben vaak al een eigen website. Ze hadden daarom echt tijd nodig om de voordelen van Sportmatch te zien. Stichting Alphen Vitaal moest actief clubs benaderen om hen te overtuigen. In eerste instantie nam de buurtsportcoach van de stichting het over om het sportaanbod van de clubs voor hen in het platform te plaatsen.”

“Omdat er nu zoveel boekingen via het platform worden gedaan, begint iedereen de meerwaarde te zien en gaan steeds meer clubs zelf aan de slag. Via het platform Alphen Vitaal kunnen sportclubs heel makkelijk zelf hun aanbod plaatsen, inclusief introductielessen, open lessen, en dergelijke. Het grote voordeel ten opzichte van hun eigen websites is dat dit aanbod gemakkelijk vindbaar is voor hun doelgroep. Daarbovenop is het invoeren van aanbod via het platform zeer makkelijk en kost het weinig tijd voor clubs.”

“We zijn pas een jaar bezig, maar het is opmerkelijk hoeveel sportclubs al zijn aangesloten. We zien een aanzienlijke toename in bezoeken, boekingen en aanvragen bij onze sportaanbieders sinds de lancering van het platform.”

Inzicht in data

“Voor ons als gemeente is het platform van onschatbare waarde, omdat het waardevolle informatie over sportdeelname in onze gemeente oplevert. Dankzij Sportmatch hebben we nu toegang tot waardevolle informatie over wie, wanneer en hoe er in onze gemeente aan sport wordt deelgenomen. Bovendien zien we een aanzienlijke toename in bezoeken, boeken en aanvragen bij onze sportaanbieders sinds de lancering van Alphen Vitaal.”

Sportmatch past perfect bij het sportbeleid

“Naast het verwerven van inzicht in gegevens, biedt het platform een aanzienlijk voordeel doordat er ruimte is voor meer dan sport. We streven ernaar om meer te laten zien dan alleen sportactiviteiten. Sportmatch stelt ons in staat om sport als middel te gebruiken en andere maatschappelijke doelen te bereiken, wat aanzienlijk bijdraagt aan de rol van Alphen Vitaal binnen het sociale domein. Daarom sluit het platform uitstekend aan bij ons sportbeleid en is het nauw verweven met ons preventiebeleid."

“Onze initiatieven binnen het sociale domein richten zich op alle doelgroepen en hebben als doel om een leven lang plezier in sport en bewegen te stimuleren. Het is zeer waardevol dat we via Sportmatch in staat zijn om verschillende doelgroepen op maat te bedienen en nauwkeurig te segmenteren, wat essentieel is om aan de diverse behoeften van onze inwoners te voldoen.”

“We verbinden ons aanbod met maatschappelijke partners en merken dat deze partners uitstekend samenwerken. Sportmatch vergemakkelijkt deze afstemming nog verder. Als bijvoorbeeld onze welzijnsorganisatie een activiteit voor ouderen organiseert, kan Alphen Vitaal daarop inspelen met valpreventie.”

Wat levert Sportmatch op?

“Door de verbinding van ons aanbod met maatschappelijke partners en goede afstemming, sluit het aanbod perfect aan op de behoeften van onze inwoners. Inwoners kunnen gemakkelijk filteren op hun specifieke interesses, zoals intensieve sporten, sporten voor mensen met een beperking of sporten met een bal. Daarom wil je ook zoveel mogelijk sportclubs die meedoen op het platform, want dan maak je het voor inwoners nog makkelijker om een sportactiviteit te vinden die bij hen past.”

Aanraden aan andere gemeenten

“Ik moedig andere gemeenten zeker aan om met Sportmatch te werken. Sportmatch biedt tal van mogelijkheden om waardevolle informatie te verkrijgen, en het is een uiterst dynamisch platform. We blijven zelf ook leren over de vele functies en inzichten die het te bieden heeft, dus ik denk dat dit alleen maar zal toenemen. We worden goed ondersteund door de experts binnen NOC*NSF, die een breed scala aan expertise hebben. Dit helpt ons om dieper inzicht te krijgen in de mogelijkheden van Sportmatch en hoe we deze optimaal kunnen benutten ten behoeve van het welzijn van onze inwoners. Verder delen we ook regelmatig best practices en uitdaging met andere gemeenten, wat waardevol is omdat we van elkaars ervaringen kunnen leren.”

Voor ons is Sportmatch een waardevolle ondersteuning voor ons beleid binnen het sociale domein. We waren hier al actief mee bezig, en Sportmatch heeft de samenwerking met al onze partners alleen maar verbeterd en uitgebreid. We blijven elke dag leren en het platform Alphen Vitaal blijft groeien.

Sportmatch

Sportmatch is hét online platform van NOC*NSF waarmee sportaanbod en de vraag naar sport bij elkaar worden gebracht. Via Sportmatch kunnen sportbonden eenvoudig al het aanbod van hun clubs presenteren, terwijl gemeenten alle lokale sportactiviteiten aan hun inwoners kunnen tonen. Dit betekent een actueel en compleet sportaanbod, het hele jaar door, 365 dagen lang. Zo stimuleer je de sportparticipatie voor sporters én niet-sporters in jouw gemeente en bij jouw clubs.

Lees meer

Deel dit artikel op social media: