Bonden Gezonde sportomgeving Sportbonden

Herbevestiging registratie sociale hygiëne

19 juli 2023
Herbevestiging registratie sociale hygiëne

Sinds 1 juli 2023 is er een nieuw Register Sociale Hygiëne. De komst van het nieuwe register betekent dat iedereen die ingeschreven staat in het oude register 5 jaar de tijd heeft die registratie kosteloos te herbevestigen. Iedereen die nog niet in het oude register stond en/of na 1 juli een erkend diploma Sociale Hygiëne haalt, registreert zich voortaan zelf in het nieuw register.

Herbevestigen kan via de website van de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) met het inloggen met DigiD en het invullen van het aanvraagformulier op “Mijn Register Sociale Hygiëne”.

In de Alcoholwet is de verplichting van het registreren van dat diploma vastgelegd. De kosten voor registratie zijn vanaf 1 juli 2023 niet langer inbegrepen bij de examenkosten. Dit betekent dat iedereen die vanaf 1 juli 2023 een door de Lcsh erkend diploma haalt, zich moet registreren in het nieuwe register. De kosten hiervoor zijn €92. Dat is voor iedereen gelijk.

E-learning ‘Verantwoord Alcohol schenken’

Bij elke sportclub moet tijdens het schenken van alcohol altijd iemand aanwezig zijn die in het bezit is van een diploma Sociale Hygiëne óf het certificaat van de e-learning Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA). Wij raden aan iedereen die wel eens achter de bar staat om jaarlijks de e-learning te volgen. Zo blijf je goed op de hoogte van de Alcoholwet.

Landelijke commissie sociale hygiëne

Het nieuwe register wordt gevoerd door de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh). Het oude register van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) vervalt. Deze overdracht is onderdeel van de Alcoholwet. Voor het verkrijgen van een Alcoholvergunning is het nodig dat een leidinggevende beschikt over voldoende kennis en inzicht op het gebied van sociale hygiëne. Het behalen van een erkend diploma geeft recht op inschrijving in het register. Het register wordt onder meer door gemeenten gebruikt bij het beoordelen van de aanvraag voor een Alcoholvergunning. Kijk voor meer informatie op www.registersocialehygiene.nl.

Deel dit artikel op social media: