Sportdeelname Gezondheid Sportbonden

Tien tips voor sporten bij warm weer

13 juni 2023
Tien tips voor sporten bij extreem warm weer

Het is (erg) warm weer deze week. En toch wil je misschien graag sporten. Wat is wijsheid als je gaat sporten bij hoge temperaturen? In dit artikel delen we graag tien tips en trucs voor sporten in de hitte. Met kennis die onze TeamNL'ers ook inzetten om optimaal te kunnen presteren in warme omstandigheden en hoge luchtvochtigheid. 

1. Vermijd sporten op het heetst van de dag

Hoe leuk sporten ook is, bij tropische temperaturen is het niet altijd verstandig om te gaan sporten. Zeker niet tussen 12 en 16 uur. Wil je toch iets actiefs doen bij heel warm weer? Doe het dan op de koelste momenten van de dag.

2. Bouw rustig op

Tijdens heel warme dagen moet je lichaam harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Daarom is het verstandig minder en minder hard te sporten als het warm is. Geef daarnaast je lichaam de kans te wennen aan de warmte, door rustig te starten. Verkort bijvoorbeeld je warming-up en doe die in de schaduw.

3. Drink op tijd

Doordat het warm is, ga je meer zweten. Dit vochtverlies moet je weer aanvullen. Het beste doe je dat door ruim voordat je gaat sporten te beginnen met drinken. Wacht dus niet tot je dorst krijgt. Dan is het te laat.

4. Zorg voor een goede vochtbalans

De vochtbalans is vrij eenvoudig te monitoren. Dit kun je doen door regelmatig je gewicht te meten in dezelfde toestand (’s ochtends bij het opstaan, voor het ontbijt en zonder kleding). Schommelingen zijn logisch, maar na een aantal metingen wordt duidelijk wat het (normale) gewicht is. Door dit bij te houden en ervoor te zorgen dat het verschil niet meer dan 2 procent van je lichaamsgewicht is, kun je zorgdragen voor een adequate vochtbalans. Check ook zeker je urine. Urine met een lichte kleur is goed. Is de urine donker? Dan is dit een aanwijzing dat je extra moet drinken.

5. Draag kleding die ademt

Probeer tijdens het sporten in de hitte zoveel mogelijk luchtige kleding te dragen, kleding die ‘ademt’. Kleding die dat niet doet, houdt het zweet en de warmte vast en dat is wat je wil voorkomen.

6. Bescherm jezelf tegen de zon

Zorg dat je je op tijd insmeert. Zonnecrèmes bieden meestal pas na 15 tot 30 minuten bescherming. De voorkeur gaat uit naar een zonnebrandcrème die goed in de huid trekt en geen heel vette laag achterlaat. Gebruik dus niet een heel vette zonnebrandcrème. Ga je het water op of in? Gebruik dan een zonnebrandcrème op mineraalbasis, omdat dit uv-straling reflecteert in plaats van absorbeert.

7. Houd je lichaam koel tijdens het sporten

Probeer waar mogelijk tijdens het sporten jezelf af te koelen. Hier zijn verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld door heel eenvoudig je hoofd nat te maken met water, een natte pet op te doen, tijdens de pauze een natte handdoek in je nek te leggen of gewoon je shirt nat te maken.

8. Koel je lichaam van binnenuit

Door de kerntemperatuur van het lichaam naar beneden te brengen, bescherm je jezelf tegen hogere temperaturen. Dit doe je onder andere met koude dranken, waterijsjes of ijs-slush. IJs-slush is een combinatie van gemalen ijs (onder nul graden Celsius) in combinatie met een (isotone) sportdrank.

9. Vergeet de coolingdown niet

Stop niet ineens met sporten want dan bestaat de kans dat je bloeddruk te snel daalt. Zorg daarom na afloop voor een goede coolingdown. Drink en eet voldoende en trek droge kleding aan.

10. Luister naar je lichaam

Voel je je niet lekker? Neem dan geen risico en doe rustig aan of stop.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met allesoversport.nl en sportzorg en is eerder gepubliceerd in augustus 2020 en juni 2022.

Deel dit artikel op social media: