NOC*NSF Olympisme

Sanne van Dijke ontvangt sportiviteitsprijs van NOC*NSF

15 mei 2023
Sanne van Dijke winnaar sportiviteitsprijs NOCNSF

Judoka Sanne van Dijke heeft maandag de Pahud de Mortanges Trofee ontvangen van NOC*NSF. De sportkoepel reikt deze wisseltrofee uit aan de sporter die zich het afgelopen jaar het meest als inspirerend voorbeeld heeft opgeworpen.

Tijdens het wereldkampioenschap judo in oktober 2022 in Tasjkent veroverde Sanne van Dijke het brons in de categorie tot 70 kilogram. In de strijd om de derde plaats raakte haar tegenstander, Shiho Tanaka, geblesseerd aan haar knie. De Japanse kon niet verder en moest de strijd opgeven. Sanne van Dijke droeg Tanaka daarop van de tatami, wat haar een luid applaus vanaf de tribune opleverde.

“Met deze actie toonde de 27-jarige Nederlandse zich zeer sportief en respectvol naar haar tegenstander, geheel in de geest van het olympisme. In plaats van te juichen omdat ze de partij had gewonnen en daarmee het brons, bekommerde ze zich eerst over het welzijn van haar tegenstander. Pas daarna toonde Van Dijke haar blijdschap over de gewonnen medaille”, aldus het juryrapport.

Sanne van Dijke was zelf niet op Papendal aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, vanwege het WK 2023 in Doha.

Pahud de Mortanges Trofee

De Pahud de Mortanges Trofee is vernoemd naar Charles Pahud de Mortanges, de Nederlandse ruiter die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw viermaal goud won op de Olympische Spelen. Later werd hij voorzitter van het NOC en lid van het IOC. De Pahud de Mortanges Trofee werd sinds 1972 uitgereikt in olympische jaren, aan de sporter die zich tijdens de Olympische Spelen het meest voorbeeldig heeft gedragen. In 2016 was Churandy Martina de laatste winnaar.

Het bestuur van NOC*NSF heeft besloten de prijs nieuw leven in te blazen. Met ingang van 2023 wordt de trofee jaarlijks uitgereikt aan de sporter ‘die zich in de periode 1 april tot en met 31 maart van het achterliggende jaar het meest als inspirerend voorbeeld/personality voor de sport heeft opgeworpen’. Hierbij wordt gekeken naar zaken als fairplay, sportiviteit of de mate waarbij de sporter zich verbindend heeft opgesteld in de genoemde periode. Het olympische criterium is losgelaten.

Deel dit artikel op social media: