Topsport TeamNL Talentontwikkeling

Chef de mission Marianne Timmer zag team lachen en groeien tijdens EYOF

Joris Dieterman 30 maart 2022
Chef de mission Marianne Timmer zag team lachen en groeien tijdens EYOF

Met zes medailles, maar vooral een rugzak vol ervaringen, keerden de negen talentvolle sporters van TeamNL afgelopen weekend terug naar Nederland. In het Finse Vuokatti hebben ze een week lang alles gegeven op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF). Daar kregen ze de kans om te leren, om later op het seniorenpodium te kunnen presteren. Chef de mission Marianne Timmer kijkt met veel genoegen terug op het toernooi.

Hoe zou je deze EYOF-ervaring in het kort omschrijven?
"Het was een geweldige sportweek met hoogte- en dieptepunten en veel kruisbestuivingen met elkaar. Daarom kan ik als chef, die zit op het verbinden en het leren van elkaar, spreken van een zeer geslaagde week."

Vooraf zei je veel waarde te hechten aan de dynamiek. Was die aanwezig?
"De dynamiek in de groep was hartstikke goed. Iedereen is bij elkaar gaan kijken en was betrokken bij de anderen. Er is veel met elkaar gesproken. Sporters en coaches niet alleen onderling, maar ook met elkaar. Niemand viel buiten de boot, dat voelde goed."

Marianne Timmer Alpineskiërs EYOF 2022

Marianne bij de alpineskiërs in Vuokatti.

"In het begin kennen veel sporters en coaches elkaar nog niet. Als chef probeer je dan van bovenaf die dynamiek een beetje te coördineren, op bepaalde manieren een accent te leggen. Als het vervolgens gaat lopen is dat prachtig om te zien en hoef je alleen hier en daar nog wat bij te sturen."

Heeft die onderlinge band de sporters geholpen in hun prestaties?
"Hoewel je dat eigenlijk aan de sporters zou moeten vragen, denk ik zeker dat het heeft bijgedragen. Iedereen leefde zichtbaar met elkaar mee. Een voorbeeld: alle sporters kwamen bij het shorttrack kijken, maar ook op de skipiste waren ze allemaal te vinden. De sporters vonden dat heel leuk om te doen. Je leert er veel van, want iedere sport heeft zijn eigen cultuur en daar krijg je langs de kant veel van mee."

"Je leert op deze manier ook van elkaars teleurstellingen. Soms gaat niet alles zoals je had gewild of maken foutjes of momentopnames een groot verschil. Dan is er teleurstelling. Het is belangrijk om iedereen daarbij te betrekken. Balen mag, maar zorg ervoor dat je sterker terugkomt. Kijk terug op wat je hebt geleerd van het moment en neem dat mee."

Er waren leermomenten, maar zeker ook medailles.
"Iedereen doet zijn stinkende best en gaat voor het maximaal haalbare. Voor sommigen zat er nog meer in. De medailles waren heel gaaf. Romy van Vreden en Niels Bergsma haalden brons, de shorttrack-ploeg pakte het goud op de relay. En neem Zoë Deltrap, ons goudhaantje. Zij komt, lacht, doet haar ding en gaat uiteindelijk met vier keer goud naar huis. Ze was hongerig om op kop te rijden en reed heel strak. Het is mooi om die vibe te voelen. De andere sporters hebben van haar genoten, zoals ze eigenlijk van iedereen deden."

"In onze lounge, die we bewust hadden ingericht om er een 'wij gevoel'-kamer van te maken, hebben we alle medailles samen gevierd. Met kinderchampagne proostten we op de geniet- en leermomenten van TeamNL."

Marianne Timmer EYOF 2022 Vieren (3)

Medailles werden met kinderchampagne gevierd in de lounge.

Hoe hebben de sporters het EYOF ervaren?
"Ze vonden het jammer dat het voorbij was, iedereen is blij naar huis gegaan. Na mijn afsluitende woordje vroeg ik of ze nog iets toe te voegen hadden. Uit hun reacties bleek vooral dat ze het teamgevoel heel bewust hebben ervaren. Daar doe je het voor. Ik weet honderd procent zeker dat deze week heeft bijgedragen aan ieders ontwikkeling. Ze hebben levenservaring opgedaan en geleerd van elkaar."

Kortom: je kijkt terug op een mooie week.
"Echt waar: ik wil wel tien van deze tripjes doen. Het was heel gaaf. Ik heb iedereen zien lachen en zien groeien. Dat proces wil je als chef graag zien. Voor mij is het allerbelangrijkste dat iedereen gewoon zijn ding kan doen en blij is. En dat daarbij de focus ligt op het leren presteren en elkaar verder helpen."

Deel dit artikel op social media: