NOC*NSF Coronavirus en sport

Sporten beperkt door nieuwe maatregelen

2 november 2021
Sporten beperkt door nieuwe maatregelen

De dinsdagavond door het demissionair kabinet aangekondigde maatregel om per 6 november op sportlocaties alleen te mogen sporten met een QR-code treft de gehele sportbranche. "Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd moeten worden in plaats van belemmerd. Sport is immers juist onderdeel van de oplossing voor deze gezondheidscrisis, vandaar dat de nieuwe maatregelen van het kabinet bij de sport op veel onbegrip stuiten", reageert algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF.

De miljoenen sporters die wekelijks sporten op een sportclub moeten vanaf komend weekend iedere keer opnieuw hun QR-code laten zien. Er zijn grote twijfels over de uitvoerbaarheid van deze maatregel. De algemeen geprezen laagdrempeligheid van de sport in Nederland wordt met deze maatregel aangetast.

Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus. Je moet sporten in deze tijd juist aanmoedigen en niet beperken. Sport is immers juist onderdeel van de oplossing voor deze gezondheidscrisis.
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Van den Tweel vervolgt: "Wij hopen dat de net weer naar een redelijk niveau gestegen sportdeelnamecijfers hierdoor niet opnieuw sterk zullen dalen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het ergste vrezen, vooral voor het sporten op de club en daarmee voor de gezondheid van de samenleving. Wij plaatsen bovendien grote vraagtekens bij de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid van de maatregel."

"De sport werkt graag en constructief mee aan het verbeteren van de gezondheid in Nederland en heeft de afgelopen anderhalf jaar alle maatregelen met grote inzet uitgevoerd. Dit keer voorzien bestuurders en vrijwilligers van de 77 sportbonden, de bijna 25.000 clubs met meer dan vijf miljoen sporters en vele andere sportaanbieders grote problemen bij de uitvoering."

"De invoering van het Corona Toegang Bewijs (CTB) als voorwaarde om te mogen sporten op een sportaccommodatie betekent dat iedere ochtend, middag en avond op alle dagen van de week enkele miljoenen sporters gescand moeten worden. Ook de clubvrijwilligers en de ouders die hun kinderen komen halen en brengen. Dat is een immense operatie die iedere dag weer een groot beslag op de vrijwilligerscapaciteit van een sportclub legt. En als het al te organiseren zou zijn, dan zeker niet in de nu gestelde drie dagen."

NOC*NSF vraagt de leden van de Tweede Kamer het kabinet te bewegen om sporten zonder QR-code toe te blijven staan op de sportclub. En voor de sport met maatregelen te komen die de sportdeelname niet beperken en uitvoerbaar zijn. 

FAQ en protocol Verantwoord Sporten

Het coronadossier op onze website met het protocol Verantwoord Sporten en de FAQ wordt zo spoedig mogelijk aangepast aan de nieuwe maatregelen, die per 6 november in zullen gaan.

Deel dit artikel op social media: