Topsport Parijs 2024

Gendergelijkheid en urban sporten tijdens Spelen Parijs 2024

Redactie 8 december 2020
Gendergelijkheid en urban sporten tijdens Spelen Parijs 2024

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024 zijn er exact evenveel onderdelen voor vrouwen als voor mannen. Skateboarden, sportklimmen, surfen en breaking zijn toegevoegd aan het programma in de Franse hoofdstad. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité maandag bekendgemaakt.

In Parijs 2024 zullen voor het eerst in de olympische geschiedenis exact hetzelfde aantal mannelijke als vrouwelijke sporters deelnemen aan de Spelen. ““Mooi statement, waar wij als NOC*NSF volledig achter staan. Binnen TeamNL hebben we al langer een positieve genderbalans”, reageert technisch directeur Maurits Hendriks. “TeamNL bestaat al meerdere Spelen uit meer dan 50 procent vrouwen. Goed dat de gelijkheid van seksen nu ook blijkt uit het olympisch programma. We zien ook een toename van het aantal mixed events. Dat vinden we een verrijking.  We zien al bij diverse sporten dat dit interessante wedstrijden oplevert, zoals de Nacra-klasse in het zeilen en de mixed estafette bij het zwemmen.”

TeamNL bestaat al meerdere Spelen uit meer dan 50 procent vrouwen. Goed dat de gelijkheid van seksen nu ook blijkt uit het olympisch programma
Maurits Hendriks

Urban sporten

Daarnaast is het aantal urban sporten uitgebreid. Hieronder vallen op jongeren gerichte sporten die buiten conventionele arena's kunnen worden beoefend. Denk aan skateboarden, sportklimmen en breaking. Hendriks: “De uitbreiding van de urban sporten omarmen we. Het spreekt jonge generaties aan en geeft een nieuwe dynamiek aan de Spelen. En natuurlijk is het mooi om te zien dat het sporten zijn waarvan wij denken dat het een prachtige toevoeging kan zijn voor TeamNL.”

De belangrijkste vernieuwingen op het olympische programma van Parijs 2024 op een rij:

  • Precies 50 procent mannelijke en 50 procent vrouwelijke deelnemers. Dit in navolging van de gendergelijkheid die al bijna is bereikt voor Tokyo 2020, waar 48,8 procent vrouwelijke deelnemers zullen zijn.
  • Een groei van het aantal onderdelen voor mixed gender, van 18 in Tokyo 2020 naar 22 in Parijs.
  • Skateboarden, sportklimmen, surfen en breaking (breakdance) zijn toegevoegd als aanvullende sporten. Breaking maakt zijn olympische debuut, nadat het in 2018 al deel uitmaakte van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires (zie foto).
  • Het aantal sporters wordt teruggebracht tot 10.500.
  • Het aantal onderdelen wordt teruggebracht tot 329.

Quota

Het quotum voor 10.500 sporters dat is vastgesteld voor Parijs 2024, betekent een vermindering van het aantal sporters  - 592 minder vergeleken met Tokyo 2020 (11.092). Het zal daardoor ook leiden tot een vermindering van het aantal officials en dus van de totale omvang en complexiteit van de Spelen.

De vermindering is volgens het IOC gericht op die sporten die dat het beste kunnen dragen. Zo zijn er bij het gewichtheffen vier onderdelen geschrapt en zullen er ook bij het boksen enkele gewichtsklassen verdwijnen. Hendriks: “Ik snap de modernisering en verduurzaming van het olympische programma. Wat mij betreft had het IOC nog een stap verder mogen gaan en de omvang nog verder mogen terugbrengen. Hierover zullen we komende jaren met het IOC in gesprek blijven.”

Nieuwe onderdelen

De volgende acht onderdelen zijn nieuw in het programma. Deze vervangen bestaande onderdelen om te voorkomen dat het totaalaantal evenementen toeneemt:

- 1 nieuw mixed atletiekonderdeel. Deze vervangt het 50 km snelwandelen voor mannen.
- 1 nieuwe gewichtsklasse voor vrouwen in het boksen komt ter vervanging van 1 gewichtsklasse voor mannen.
- 2 extreme kanoslalom-onderdelen, ter vervanging van 2 kanosprint-onderdelen.
- 3 nieuwe mixed zeilevenementen (waaronder mixed kiteboarden en mixed onderdeel in de 470-klasse). Dit gaat ten koste van de mannen 470, de vrouwen 470 en de mannen Finn-klasse.
- 1 nieuw skeet mixed teamonderdeel bij het schieten, ter vervanging van het trap mixed teamonderdeel.

Vanwege de korte periode van drie jaar tussen de Spelen van Tokio en Parijs, is besloten de overgrote meerderheid van het huidige programma te handhaven. Het totaalaantal evenementen wordt teruggebracht van 339 naar 329. Van de 41 voorstellen van de internationale sportbonden voor extra disciplines werd er niet een aangenomen.

Deel dit artikel op social media: