NOC*NSF Paralympisch Sportwereld tegen corona

Sportwereld tegen corona: Unieke sporters vragen om een unieke aanpak

Yvonne Derksen 22 mei 2020
Sportwereld tegen corona: Unieke sporters vragen om een unieke aanpak

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: Hoe sport je thuis of met afstand, wanneer sporten sowieso al lastig is?

Waar sporten voor de één de normaalste zaak van de wereld is, blijft het voor de ander een grote uitdaging. In Nederland zijn er ongeveer 1,7 miljoen mensen met een matige tot ernstige handicap. Daarvan sporten ruwweg 500.000 mensen. Ondanks de versoepeling van de maatregelen ziet Fonds Gehandicaptensport dat mensen met een beperking de komende maanden alsnog veel om en rond huis zullen moeten sporten en bewegen. Juist daarom is het belangrijk om deze doelgroep óók thuis te activeren. Het blijft immers een kwetsbare doelgroep voor wie sporten van groot belang is.

Hoe mensen met een beperking ook nu actief kunnen blijven vraagt om de nodige creativiteit van betrokken stichtingen en verenigingen. Vandaag spreken we met Karin de Graaf (Werkzaam bij Fonds Gehandicaptensport op het programma Uniek Sporten), Mike Splithof (werkzaam bij Uniek Sporten regio Arnhem) en Jacqueline van Pelt (actief bij Atletiekvereniging de Liemers) over hun initiatieven om mensen met een beperking te motiveren thuis aan de slag te gaan met een sport.

Ik Beweeg Uniek

Bij Uniek Sporten zagen ze hoe het internet zich vulde met challenges en sporttips om thuis uit te voeren, maar allen niet geschikt voor hun doelgroep. "Thuis sporten is voor veel mensen misschien vanzelfsprekend, maar voor mensen met een beperking is dat zeker niet altijd het geval", aldus Splithof. Daarom besloot men binnen de organisatie zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Het resultaat: Ik Beweeg Uniek. Via het initiatief probeert de organisatie mensen met een beperking te inspireren om thuis te sporten.

"Op de website en via de hashtag #ikbeweeguniek delen we video’s en tips, speciaal voor onze doelgroep. De online video’s stimuleren een actieve levensstijl, maar het maakt de uiteindelijke stap naar de vereniging straks wellicht ook kleiner voor veel nieuwe sporters. We hopen dat we op deze manier mensen met een beperking op een laagdrempelige wijze kunnen inspireren om te gaan sporten."

Uniek Sporten 800

Uniek Sporten

Op die manier draagt het initiatief ook bij aan hetgeen waar Uniek Sporten zich dagelijks voor inzet, aldus de Graaf: "De sportparticipatie onder onze doelgroep is vele malen lager dan bij mensen zonder een beperking. Uniek Sporten heeft als doelstelling om meer mensen met een beperking aan het sporten en bewegen te krijgen en te houden. Dat doel is niet veranderd, alleen de manier waarop is dat nu even wél."

Thuis sporten met hulp van de vereniging

Ook Jacqueline van Pelt van AV de Liemers merkt dat dit een lastige periode is voor sporters met een beperking: "Op onze vereniging bieden we racerunning aan. Dit is een sport waarmee kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking kunnen sporten en bewegen door het gebruik van een driewielig fietsframe inclusief borststeun."

Het is duidelijk dat sporten voor deze doelgroep heel belangrijk is: "Je ziet dat de spieren die ze normaal niet gebruiken sterker worden en dat de doorbloeding van hun benen beter wordt. Het doet wonderen voor hun gezondheid, maar het is vooral het plezier, de vrijheid van bewegen en het samenzijn met clubgenootjes wat hen goed doet."

Om die reden wil Van Pelt kinderen nu ook thuis laten sporten. "De kinderen missen hun dagelijkse routine, maar bewegen nu ook minder. Wij helpen onze leden graag waar het kan en daarom lenen we nu onze racerunners uit, zodat ze thuis zelf aan de slag kunnen. Het enige wat ze verder nog nodig hebben is een fietspad!"

Ook de trainers van de vereniging zetten zich in om de kinderen actief te houden: "In overleg met de ouders geven zij privéles bij de sporters thuis, zodat ze fit blijven." Dat het een moeilijke periode is geeft Van Pelt toe, maar stilzitten is geen optie. "We proberen iedereen betrokken te houden bij de sport, ook al kunnen ze nog even niet samenkomen. We denken graag in oplossingen, niet in problemen!"

Deel dit artikel op social media: