Sportdeelname Onderzoek Sportverenigingen Sportbonden

1,7 miljoen Nederlanders minder aan het sporten

Redactie 29 april 2020
1,7 miljoen Nederlanders minder aan het sporten

Sinds de maatregelen rondom het coronavirus zijn wekelijks 1,7 miljoen Nederlanders minder gaan sporten. Waar in maart 2019 wekelijks nog 10,4 miljoen Nederlanders aan sport deden, is dat nu gedaald tot 8,7 miljoen. De grootste daling vindt plaats bij kinderen. Dit blijkt uit aanvullend onderzoek op ‘Zo sport Nederland’ uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF.

Terugloop sporten

Het aantal Nederlanders dat wekelijks sport stijgt al jaren, maar de cijfers die we nu zien, zijn de afgelopen zes jaar in maart nog nooit zo laag geweest. En dat is niet goed. Voldoende sporten en bewegen maakt iedereen en zéker ook kinderen weerbaarder.

Van alle Nederlanders lijden kinderen het meest onder de coronamaatregelen. Het aantal kinderen tussen de zes en twaalf jaar dat wekelijks heeft gesport in maart 2020 is van ruim 1,3 miljoen teruggegaan naar 800.000 (maart 2019), dat betekent een daling van 35 procent.

We zijn blij dat de jeugd weer naar de sportclub mag
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Ook de jeugd van dertien tot en met achttien jaar heeft de afgelopen maand beduidend minder vaak gesport in vergelijking tot volwassenen en ouderen. Bij deze doelgroep daalde het percentage met dertien procent. De groep jongvolwassenen (negentien tot en met dertig jaar) zijn het meest stabiel gebleven. De wekelijkse sportdeelname daalde bij deze doelgroep met drie procent.

"Dit onderzoek toont aan dat de coronamaatregelen er bij de jeugd goed hebben ingehakt", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. "Kinderen bewegen al jaren steeds minder, motorische vaardigheden nemen af en overgewicht neemt toe. Het is daarom extra belangrijk dat kinderen de mogelijkheid hebben om hun sport uit te oefenen. We zijn dan ook blij dat de jeugd vanaf vandaag weer naar de voor hun zo belangrijke en vertrouwde sportclub mag. Naast het vele plezier dat hierdoor zal ontstaan maken we met sporten en bewegen Nederland ook sterker."

Deel dit artikel op social media: