NOC*NSF Coronavirus en sport Tokyo 2020 Sportbonden

Olympische en Paralympische Spelen van Tokio niet in 2020

24 maart 2020
Olympische en Paralympische Spelen van Tokio niet in 2020

De Olympische en Paralympische Spelen van Tokio worden vanwege de wereldwijde coronacrisis niet zoals gepland komende zomer gehouden. 

De nieuwe data van de Spelen zijn nog niet bekend. Het grootste sportevenement ter wereld wordt volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in ieder geval niet in 2020 gehouden en niet later dan de zomer van 2021 opnieuw ingepland. De Spelen blijven wel de naam Tokyo 2020 houden en de vlam blijft in Japan, als symbool van hoop. "Die vormt het licht aan het einde van de tunnel", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

Bij de beslissing om de Olympische Spelen uit te stellen, is niet gelet op de kosten die het rigoureuze besluit met zich meebrengt. "Dit gaat om het redden van levens", zei Bach. Volgend jaar wordt het volgens Bach tijdens de Spelen "een viering van de mensen dat het coronavirus is overwonnen". 

We droomden ervan, maar nu even niet. Gezondheid gaat voor alles
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: "We droomden ervan, maar nu even niet. Het is een verstandig besluit, want gezondheid gaat voor alles en de prioriteit ligt nu bij de bestrijding van het coronavirus. Het schept daarnaast ook de duidelijkheid waar de sporters om hebben gevraagd."

"Voor nu is het devies thuis blijven en het virus overwinnen. Samen met iedereen moeten we hier doorheen, hoe moeilijk het ook is. Zodra het kan, komen we terug en gaan we vol voor de Spelen van Tokio."

'Focus op je gezondheid'

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF: "Zo lang de wereld niet 'coronaveilig' is, kunnen we nooit de Spelen houden. Het is nu vooral belangrijk om tegen sporters te kunnen zeggen: focus je op je gezondheid, pas je trainingsprogramma's wat aan en laat het verzoek van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven prevaleren. We weten dat de Spelen in ieder geval niet voor januari zullen plaatsvinden." 

"We hebben nu tijd, dat voelt als een verlichting", vervolgt Hendriks. "Maar je zal zien dat er morgen al weer heel veel vragen beginnen te leven bij sporters, coaches en grote organisaties. We zullen nog heel wat oplossingen moeten bedenken met elkaar."

Paralympische Spelen ook uitgesteld

Ook de Paralympische Spelen, die van 25 augustus tot en met 6 september waren gepland, zijn uitgesteld. Chef de mission van TeamNL Esther Vergeer: "Voor al onze sporters die dit met rood hadden omcirkeld  in hun agenda is dit natuurlijk ontzettend jammer. Maar kijkend naar de wereld om ons heen, ook begrijpelijk. Ik hoop dat de gezondheidssituatie in de wereld op korte termijn verbetert, zodat we er in 2021 alsnog een feest van kunnen maken. En daarin gaan we onze sporters ondersteunen waar we kunnen."

De sporters en hun coaches en begeleiders zullen de planning naar dat ene hoogtepunt moeten herschrijven
Pieter van den Hoogenband, chef de mission TeamNL

Pieter van den Hoogenband, chef de mission van de olympische ploeg, vindt het een goede en begrijpelijke beslissing van het IOC: "Maar het komt, hoewel het besluit al in de lijn der verwachting lag, toch aan bij de sporters. Het doel waar ze de afgelopen jaren dagelijks aan gewerkt hebben, is ineens weg."

"Als topsporter ben je gewend aan totale controle. Ik verwacht dat iedereen de komende tijd de zaken voor zichzelf weer op een rijtje gaat zetten. De sporters en hun coaches en begeleiders zullen de planning naar dat ene hoogtepunt moeten herschrijven. Daar ligt nu de eerste zorg en dat verdient onze steun." 

Deel dit artikel op social media: