NOC*NSF Coronavirus en sport

Nederlandse sport vraagt kabinet en gemeenten om steun

18 maart 2020
Nederlandse sport vraagt kabinet en gemeenten om steun

De Nederlandse sport, van topsporter tot de vrijwilliger langs de velden, werkt mee aan het afremmen van de verspreiding van het coronavirus. Sporters, clubs, bonden, organisatoren van sportevenementen, exploitanten en ondernemende sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten gestaakt. De sportwereld schat op dit moment de negatieve financiële impact van de genomen maatregelen voor de Nederlandse sportsector op 950 miljoen euro in de periode tot en met de zomer. De sport roept de gemeenten en het kabinet op om een noodfonds in te richten.

Ongekende maatregelen

De aanpak van het coronavirus vraagt ongekende maatregelen. Terecht doet de overheid, gevolgd door vrijwel alle maatschappelijke organisaties een beroep op iedereen om solidair te zijn. Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook de sport.

Binnen de sport zullen we met elkaar solidair zijn en de schade zo veel mogelijk samen opvangen. Ik reken er op dat alle gemeenten in Nederland en op landelijk niveau de rijksoverheid, ons daarbij helpen
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Oproep aan kabinet voor noodfonds

De sportwereld schat op dit moment de negatieve financiële impact van de genomen maatregelen voor de Nederlandse sportsector op 950 miljoen euro in de periode tot en met de zomer. NOC*NSF doet met en namens de Nederlandse sportsector een oproep aan het kabinet om samen met de sport wat te doen aan de consequenties voor de sportwereld en hier een noodfonds voor in te richten. Zodat de sport ook in de toekomst haar unieke maatschappelijke rol in Nederland kan blijven vervullen. 

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF: "De terecht genomen maatregelen hebben wel tot gevolg dat de sportinfrastructuur stil ligt en dat zorgt voor eenzaamheid en verveling. Het ritme van de sport en de daarbij horende saamhorigheid van samen sporten valt weg. Het is van groot maatschappelijk belang dat die infrastructuur straks zo snel mogelijk weer geactiveerd kan worden. Ik reken er op dat alle gemeenten in Nederland en op landelijk niveau de rijksoverheid, ons daarbij helpen zodat we na deze coronacrisis onze sterke en tot in alle uithoeken van het land georganiseerde sportsector behouden. Samen houden we Nederland in beweging.”

"Ik ben er trots op hoe de Nederlandse sportwereld van topsporter tot de vrijwilligers rondom het velden, hun bijdragen aan leveren aan het afremmen van de verspreiding van het coronavirus. Binnen de sport zullen we met elkaar solidair zijn en de schade zo veel mogelijk samen opvangen." 

Deel dit artikel op social media: