NOC*NSF Coronavirus en sport

Blog Gerard Dielessen: Het 'oude normaal' zal niet meer terugkeren

31 maart 2020

Bij NOC*NSF werken we al enige tijd vanuit huis. Algemeen directeur Gerard Dielessen houdt de medewerkers iedere ochtend in een update onder andere op de hoogte van de gevolgen die de maatregelen rond het coronavirus op de sport en op onze werkzaamheden hebben. Vandaag schreef hij zijn update in een andere vorm, een blog dat we graag breder delen. 

"Aan het einde van deze dag gaat het kabinet nieuwe (vervolg) maatregelen bekend maken. Je hoeft Einstein niet te zijn om te voorspellen dat de zogenoemde ‘6 april’ maatregelen verlengd gaan worden. Met hoe lang is de vraag. Het virus verspreidt zich in rap tempo verder over Nederland. Noord-Brabant is allang niet meer het ‘epicentrum’ van de uitbraak in ons land.

Toch lijkt het erop dat de Nederlandse autoriteiten bij het RIVM, bij het NCTV, de medisch specialisten in de verschillende ziekenhuizen en het kabinet ‘in control’ zijn. Neemt niet weg dat er veel slachtoffers bijkomen iedere dag. Steeds weer schrikken. Wat zou het mooi zijn als de curve de komende dagen toch gaat afvlakken. Dat biedt dan weer hoop. Voor de medische zorg en in de verte ook hoop om de sport straks weer aan de gang te krijgen.

Sporten Strand 800

foto ANP

In andere landen is de situatie echt heel zorgelijk. Ik lees iedere dag de column van de Nederlandse auteur Ilja Leonard Pfeiffer in de NRC. Hij woont met zijn Stella al lange tijd in het Italiaanse Genua. Hij maakte indruk bij mij na het lezen van Hotel Europa. Gister weer een prachtig geschreven, en tegelijkertijd dramatisch, stukje: ‘Italië heeft behoefte aan wonderen.’ Hij schrijft: ‘Terwijl we turen op de statistieken om hoop te ontwaren en in staat zouden zijn de grafieken ondersteboven te houden om moed te vatten, zijn er in Italië inmiddels 900 lijken per dag te betreuren. De ijzingwekkende drempel van 10.000 virusdoden is het afgelopen weekeinde overschreden.’

IJzingwekkend is in dat opzicht misschien wel het understatement van de dag, realiseerde ik mij toen ik de column gisteren las. Het is echt menens deze crisis. En daar zijn we voorlopig nog niet vanaf.

Laten we ons voorbereiden op wat ik dan voor het gemak maar even ‘het nieuwe normaal’ noem

Het ‘oude normaal’, zo voorspel ik, zal meer niet meer terugkeren. Laten we ons voorbereiden op wat ik dan voor het gemak maar even ‘het nieuwe normaal’ noem. Het aantal verplaatsingen over de wereld tegen lage prijzen is straks verleden tijd. Ook onze werkwijze gaan we ongetwijfeld aanpassen. Fysieke bijeenkomsten veel meer afwisselen met virtuele vergaderingen. Dat is onvermijdelijk. Duurzaamheidsissues zullen veel meer aandacht krijgen. Democratische modellen gaan we anders inrichten. Ook die van onze vereniging NOC*NSF. Daar zijn we feitelijk nu al mee begonnen.

De nieuwe generatie jonge leiders zal zich gaan inzetten om een dergelijke crisis, zoals we nu mee maken, te voorkomen in de toekomst. Het existentialisme zal als beweging enorm aan kracht winnen. Wat betekent het voor mij om onderdeel te zijn van deze samenleving? Wereldwijd, en zeker ook in Nederland. De verkiezingsprogramma’s kunnen worden herschreven richting het ‘nieuwe normaal’, zo voorspel ik.

Maar eerst de crisis oplossen. Ilja Leonard Pfeiffer hoopt op wonderen. En dat snap ik goed in zijn Italiaanse situatie. Laten wij in ieder geval met oog voor elkaar blijven werken, elkaar blijven bellen, ‘teamen’ en een hart onder de riem blijven steken. Dan volgen de wonderen vanzelf, of zoals Pfeiffer zijn korte schrijfsel afsloot: ‘In Genua is Italica Grondona genezen en ontslagen uit het ziekenhuis. Ze is 102. Ze heeft de Spaanse griep nog mee gemaakt.’

Take care,"

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: