Michel Mulder

Naam: Michel Mulder
Geboren: 27 februari 1986 in Zwolle

Olympische Spelen Sochi 2014
Sport: schaatsen
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: goud
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: brons

De ontknoping van de 500 meter op de Winterspelen in Sotsji verliep ronduit bizar. Waar Michel Mulder aanvankelijk dacht de olympische titel op een haar na te hebben verspeeld, vierde Jan Smeekens een kortstondig feestje op het ijs in de Adler Arena. Een kleine minuut later waren de rollen omgedraaid. Op het scorebord in het stadion verscheen ineens een 1 achter de naam van Mulder en Smeekens moest zich alsnog met zilver tevreden stellen.

Enige tijd was onduidelijk hoe het nou precies zat. Michel Mulder, die een maand voor de Spelen zijn wereldtitel sprint prolongeerde, kwam in de voorlaatste rit in actie en zijn tijd werd vlak daarna gecorrigeerd van 34,71 naar 34,67 seconden. Toen Smeekens aan zijn race bezig was en finishte, was op het scorebord in het stadion nog rekening gehouden met de 'oude' tijd van Mulder. Daardoor mocht Smeekens even het gevoel hebben olympisch kampioen te zijn.

 

Het bizarre tafereel kende met Ronald Mulder een derde hoofdpersoon. De tweelingbroer van Michel eindigde zelf als derde, maar klokte in Sotsji wel de snelste tijd.

"Ik dacht dat we gelijk waren geëindigd en dat Jan op duizendsten van een seconde het goud had'', reageerde Michel Mulder, die gelijk terug moest denken aan de WK afstanden van 2012. Toen verspeelde hij op de 500 meter de eerste plaats aan de Zuid-Koreaan Mo Tae-bum, ook met miniem verschil.

Nu viel het alsnog allemaal zijn kant op. En met zijn twee landgenoten aan zijn zijde werd het een compleet oranje podium. Twee dagen later volgde er voor Michel Mulder nog een bronzen plak op de duizend meter, waarmee hij de eerste Nederlander werd die op beide sprintafstanden een medaille won op de Olympische Winterspelen.

Behalve de gebroeders Mulder en Jan Smeekens, zijn Jan Ykema (zilver in 1988) en Lieuwe de Boer (brons in 1980) de andere twee Nederlandse rijders met een olympische medaille op de 500 meter. Zij wonnen echter nooit een plak op de 1000 meter. De schaatsers die juist wel op de 1000 meter het podium haalden, maar niet op de 500 meter bij de Spelen zijn: Stefan Groothuis (goud in 2014), Ids Postma (goud in 1998), Jan Bos (zilver in 1998 en 2002), Gerard van Velde (goud in 2002) en Erben Wennemars (brons in 2006).

De gebroeders Mulder kregen kort na de Olympische Winterspelen de Pahud de Mortanges Trofee, voor de meest voorbeeldige Nederlandse olympiërs in Sotsji.

Bronnen:

  • ANP
  • NOC*NSF
  • Foto's: ANP/Getty Images