Kiran Badloe

Naam: Kiran Badloe
Geboren: 12 september 1994 in Almere
Sport: zeilen

Olympische Spelen Tokyo 2020
Onderdeel: windsurfen, RS:X
Prestatie: goud

Windsurfer Kiran Badloe veroverde in de baai van Enoshima olympisch goud op de RS:X-plank. Maar zijn grootste gevecht leverde de Almeerder in de aanloop naar de Spelen. In een jarenlange tweestrijd moest hij tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe verslaan, om het ticket voor Tokyo 2020 te bemachtigen.

De twee waren vrienden, trainingspartners en de beste windsurfers van de wereld. Toch mocht er maar één van hen naar de Spelen. Zo zitten de regels nou eenmaal in elkaar: elk land mag per zeilonderdeel slechts één deelnemer of team naar de Olympische Spelen sturen. Maar de concurrentie maakte de beide vrienden ook sterker. "Als een van ons die medaille pakt, dan is ie van ons beiden", verklaarde Van Rijsselberghe dan ook.

Om de keuze te bepalen werd besloten de laatste drie WK’s voor de Spelen als selectiemoment te gebruiken. Daarin nam Van Rijsselberghe een voorsprong. Hij pakte in 2018 in Aarhus de wereldtitel, voor Badloe die tweede werd. Een jaar later waren de rollen omgedraaid: op het Gardameer was er zilver voor Dorian en goud voor Kiran.

Het wereldkampioenschap in het Australische Sorrento gaf de doorslag. Opnieuw eindigde Badloe als eerste, met zijn trainingsmaat als tweede. De nieuwe generatie mocht het gaan laten zien op de Spelen. Van Rijsselberghe beëindigde zijn carrière, maar vanuit zijn huis in Los Angeles gaf hij zijn vriend op de Olympische Spelen bijna dagelijks raad.

In Japan liet Badloe zich het kapsel aanmeten van het fantasy-figuur Aang, uit de animatieserie Avatar: The Last Airbender. "Aang beheerst de wind om grootse dingen te doen. En ik doe hier hetzelfde," lichtte hij toe.

Dat maakte hij waar: Badloe won vijf van de twaalf races en eindigde tien keer in de top 5. Daarmee bezorgde hij TeamNL de derde olympische windsurftitel op rij.