Esmee Visser

Naam: Esmee Visser
Geboren: 27 januari 1996 te Leiden
Sport: langebaanschaatsen

Olympische Winterspelen XXIII te PyeongChang 2018
Onderdeel: 5.000 meter
Prestatie: goud

Esmee Visser zorgde bij haar olympische debuut voor een sensatie. De 22-jarige schaatsster veroverde in Gangneung tot ieders verrassing goud op de 5000 meter. Ze zegevierde in een dik persoonlijk record van 6.50,23. De onttroonde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië moest genoegen nemen met zilver (6.51,85). Het brons was voor de Russin Natalia Voronina, die net iets sneller was (6.53,98) dan Annouk van der Weijden.

Visser schaatste eigenlijk voor de eerste keer mee in dit internationale gezelschap. Ze wist aan het begin van het olympische seizoen niet eens wanneer de Winterspelen zouden worden gehouden. Haar grote doorbraak kwam bij het kwalificatietoernooi eind december in Thialf, waarna ze een week later in Rusland vanuit het niets de Europese titel op de 3000 meter veroverde.

Primeur Yvonne van Gennip
In Zuid-Korea bleek die fraaie overwinning geen incident. Ze is namens Nederland de eerste olympisch kampioene op de 5000 meter sinds de primeur van Yvonne van Gennip in 1988. Van der Weijden, vijfde bij Sotsji 2014 op de 3000 meter, zette in de eerste rit een prima tijd, die echter net niet voldoende was voor een medaille. Visser dook er in de vierde rit al ruimschoots onder. De vrolijke studente (farmaceutische wetenschappen) begon rustig aan haar race en lag na 1000 meter nog ruim 3 seconden achter op het schema van Van der Weijden. Daarna kwam Visser echter goed op snelheid en in een prachtige stijl haalde ze in wat pas haar derde internationale race was ruim 6 seconden van haar persoonlijke record af.

Daarna volgde een zenuwslopend kwartier. De Canadese Ivanie Blondin en de Duitse oudgediende Claudia Pechstein kwamen echter bij lange na niet aan haar tijd waarna ook olympisch en wereldkampioene Sablikova en Voronina in de laatste rit moesten buigen voor de onbevangen rijdende Visser. 

Visser liet vlak voor de ontvangst van haar medailletegel in het Holland Heineken House weten dat ze eigenlijk geen idee heeft wat er bij de Winterspelen allemaal was gebeurd. "Ik ben Esmee Visser, ik ben olympisch kampioen'', moest ze daarom hardop zeggen voor de opgetogen fans in het Nederlandse onderkomen. 

Bronnen:
- ANP
- Foto: ANP