Marti ten Kate

Naam: Marti ten Kate 
Geboren: 16 december 1958 te Vollenhove
Sport: atletiek

Olympische Spelen XXIV Seoul 1988
Onderdeel: 10.000 meter
Prestatie: negende in 27:50,30
Onderdeel: marathon
Prestatie: vijftiende plaats in 2:14:53,00 sec.

Marti ten Kate hield niet van, zoals hij het zelf noemde, het grijze lopen. Hij trainde hard of hij trainde rustig. Het grijze lopen daar tussenin bestond voor hem niet. En zo liep hij ook tijdens wedstrijden. Hij gaf kleur aan de wedstrijden en was een veelvuldig langeafstandloper die trainingsweken van boven de 200 kilometer niet schuwde.

De Twentse atleet, die altijd liep met een opvallende zonnebril, nam in zijn twintigjarige sportcarrière deel aan twee WK’s, twee EK’s en de Olympische Spelen in 1988 in Seoul. In zijn biografie Oerend Hard beschrijft hij hoe hij naar Zuid-Korea afreisde om deel te nemen aan de marathon, maar zich daar per ongeluk ook plaatste voor de tien kilometer.

In de eerste van twee series van de 10.000 meter zette Ten Kate de twaalfde tijd neer. Er vanuit gaande dat er in de tweede serie sneller gelopen zou worden, dacht hij daarmee zou zijn uitgeschakeld voor één van de twintig plekken in de finale, drie dagen later. “Maar merkwaardig genoeg gebeurde dat niet,” herinnert Ten Kate, “waardoor ik me als allerlaatste plaatste voor de finale. Dat was echter nooit mijn bedoeling geweest. Een 10.000 meter finale op maandag en een marathon de zondag daarop zag ik niet zitten.”

Ten Kate wilde zich afmelden, maar volgens de reglementen mocht hij dan niet meer in actie komen op een ander nummer, waardoor hij ook de marathon niet zou mogen lopen. “Ik was dus de klos”, aldus Ten Kate, die met de nodige relativering vervolgt: “Er zijn ergere dingen in het leven denkbaar dan op een maandagavond een met 60.000 mensen gevuld stadion binnen te lopen en jezelf op een gigantisch groot videoscherm aan de startstreep van een olympische wedstrijd te zien staan. Collega’s van mij in Hengelo moesten het in de kantine met een minder groot beeld doen en mijn familie en vrienden zaten thuis of op het vakantieadres voor de buis.”

Omdat hij last had van blaren besloot hij op de harde baan niet op spikes te lopen, maar op wegwedstrijdschoenen. Dat pakte goed uit. Ten Kate eindigde de race als negende. Uit handen van oud-meerkamper Eef Kamerbeek ontving hij hiervoor later zelfs nog een cheque ter waarde van 10.000 gulden - te besteden aan producten van sponsor Philips - voor ‘de meest verrassende prestatie van een Nederlander tijdens de Olympische Spelen’.

Zes dagen na de tien kilometer vertegenwoordigde hij ons land samen met Gerard Nijboer op de marathon. In een bekeken race eindigde Nijboer in 2:14:40 als dertiende. Ten Kate finishte dertien tellen later op plaats 15. “Twee Nederlanders bij de eerste vijftien op een olympische marathon! Alleen Australië en Japan konden ons dat nazeggen.”

Ten Kate werd in zijn loopbaan dertien maal Nederlands kampioen op diverse afstanden. In 2011 liep hij in Athene zijn 43ste marathon. Hij schat dat hij in zijn leven zo'n vier à vijf keer de wereld heeft rondgelopen.

Bronnen:
• Oerend Hard, Marti ten Kate en Rob Weeda (Losse Veter, 2008)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP