Topsport Paralympisch

Para-atleet Zara Temmink begon carrière op Paralympische Talentdag

27 september 2024
Para-atleet Zara Temmink begon carrière op Paralympische Talentdag

“Het mooiste is dat ik door sport steeds meer waardeer wie ik ben, ondanks mijn visuele beperking"

"De keuze om vijf jaar geleden naar de Paralympische Talentdag te gaan, heeft mijn leven compleet veranderd," zegt para-atleet Zara Temmink (19), net terug van de Paralympische Spelen in Parijs. Ze deed mee aan de 100 meter sprint voor atleten met een visuele beperking. Toen ze zich op vijftienjarige leeftijd aarzelend inschreef voor die Talentdag, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze het zover zou schoppen.

Paralympische Talentdag

Ieder jaar organiseert NOC*NSF een Paralympische Talentdag. Op 20 oktober vindt de eerstvolgende plaats op Papendal in Arnhem. Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijke, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan via de pre-registratie en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Een ervaring die ik nooit had willen missen 

Dat ze zich in haar korte carrière weet te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Parijs was een grote overwinning. "Parijs was echt een rollercoaster. Er gebeurde zoveel op een dag. Het is een ervaring die met niets anders te vergelijken is en ik had het echt nooit willen missen." 

Sportief gezien viel het toernooi met een tiende plaats misschien wat tegen, maar dat doet niets af aan de waardevolle ervaring en de gesprekken die ze voerde met andere TeamNL’ers. "Binnen de atletiekploeg ben ik de enige atleet met een visuele beperking. Maar in de hele Nederlandse ploeg zijn dat er veel meer. Ik heb bijvoorbeeld veel gesproken met zwemster Liesette Bruinsma. We hadden het over de blindenstok. Ik voel me vaak onzeker om die er op straat bij te pakken. Zij begreep dat, maar stond bijvoorbeeld met stok en al op de dansvloer tijdens het eindfeest van TeamNL. We zeiden tegen elkaar: ‘Meid, wat maakt het uit? Als het functioneel is, gaan we ervoor.'" 

Zoveel bijzondere mensen leren kennen

Zara zag ook hoe coaches van andere sporten omgingen met sporters met een visuele beperking. "Het was allemaal zo normaal. Dat heeft me erg geholpen."

Sport heeft haar als mens veel gebracht, vertelt ze. "Ik heb mezelf goed leren kennen. Ik heb veel levenservaring opgedaan en ben sneller volwassen geworden, ook omdat ik al jong op mezelf ging wonen. En ik heb veel bijzondere mensen leren kennen. Misschien is wel het mooiste dat ik door die ervaring steeds meer waardeer wie ik ben, ondanks mijn handicap."

Para Atleet Zara Temmink PS 2024 BSR 760 X 456

Para-atleet Zara Temmink (links) tijdens de Paralympische Spelen in Parijs (BSR Agency)

De Paralympische Talentdag kan een rol spelen in het verlagen van drempels

David Mann, bewegingswetenschapper, optometrist en directeur van het International Paralympic Committee Onderzoekscentrum voor classificatie van sporters met een visuele beperking: “De sportdeelname van mensen met een visuele beperking blijft, net als die van mensen met andere handicaps, achter. Hoewel zij in gespecialiseerde omgevingen, zoals zorginstelling Bartiméus of revalidatiecentra, wel sporten, ervaren zij daarbuiten aanzienlijke drempels. Vervoer naar sportclubs is vaak een uitdaging, er is een gebrek aan informatie over beschikbare faciliteiten, en bovendien heerst er soms angst voor onveiligheid bij sporten zoals voetbal, skiën of wielrennen, vooral vanwege het beperkte zicht.

Deze belemmeringen zijn zorgelijk, aangezien sport voor mensen met een visuele beperking grote voordelen kan opleveren. Naast het verbeteren van de fysieke gezondheid, biedt sport ook belangrijke sociale voordelen: het bevordert sociale interactie en stimuleert een actiever leven. De Paralympische Talentdag kan een rol spelen in het verlagen van deze drempels door deelnemers de kans te geven op een toegankelijke manier verschillende sporten te verkennen, zoals goalball, judo en wielrennen.

Classificatie is cruciaal binnen de paralympische sport om eerlijke competitie mogelijk te maken. Het bepaalt in welke klasse sporters, afhankelijk van hun beperking, kunnen deelnemen. Ik ben betrokken bij de internationale classificatie van de sporten voor mensen met een visuele beperking. En de afgelopen jaren hebben er enkele verschuivingen plaatsgevonden in de sportklassen. Voor de komende Spelen zullen deze grotendeels hetzelfde blijven. De grootste verandering die ik voor de komende jaren voorzie, betreft het blindenvoetbal, oftewel football 5-a-side. Momenteel bestaat er geen vrouwencategorie, maar het zou een geweldige stap zijn als die op de Spelen in Los Angeles wordt geïntroduceerd. Dit zou niet alleen een impuls geven aan de sport, maar ook de participatie van vrouwen met een visuele beperking bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat classificatie met name op mondiaal niveau van belang is. Op nationaal niveau is de mate van zicht niet altijd doorslaggevend voor deelname. Zo wordt goalball in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld ook gespeeld door mensen zonder visuele beperking. Het zou geweldig zijn als dat in Nederland ook meer zou gebeuren. Omdat iedereen met een verduisterende bril speelt, is het speelveld gelijk voor zowel mensen met als zonder visuele beperking.

Het uitbreiden van het sportaanbod en het betrekken van meer mensen kan niet alleen de sportparticipatie verhogen, maar ook bijdragen aan een inclusievere samenleving waarin mensen met een visuele beperking hun potentieel volledig kunnen benutten.”

Deel dit artikel op social media: