Dit is een tweedaags filmfestival waarbij je tussendoor kunt deelnemen aan sessies/meet-ups waarbij je onder begeleiding van experts, dieper ingaat op de inhoud met een afsluitende borrel. Meer informatie over het inhoudelijke programma volgt binnenkort.

  • Bekijk gezamenlijk (exclusieve) films over inclusie, matchfixing of een positieve sportcultuur.
  • Ga in gesprek met een expertpanel over de verschillende thema’s.
  • Leer van elkaar en ontmoet anderen.

9:30 uur: Inloop

 10:00 uur: Plenair Programma

  • Verdieping thema ‘Inclusie, integratie en diversiteit’
  • Verdieping thema ‘Matchfixing en mensenrechten’
  • Verdieping thema ‘Vrouwen in sport/Sport als middel in maatschappij’
  • Verdieping thema ‘Positief Sportklimaat’

10:40 uur: ‘Dirty Games : The Dirty side of sports’  - Benjamin Best (D), 90 min., 2016

De film 'Dirty Games' is een expeditie in de diepe afgrond van professionele sporten. De prijswinnende onderzoeksjournalist Benjamin Best (CNN Journalist van het Jaar 2011) werpt een blik achter de schermen bij de kleurrijke sportwereld en legt de bittere smaak van de multi-miljard sportbusiness bloot. Van Europa tot de VS. Van Zuid-Amerika tot Azië. Deze film, die is gebaseerd op zeer persoonlijke verhalen van protagonisten van over de hele wereld, laat zien hoe het sportsysteem werkt en geeft degenen die protesteren de mogelijkheid om zich tegen het systeem uit te spreken. Daarbij legt het ook nieuwe en sinistere wielen en handel in de sportwereld bloot. Vele filmprijzen.

Na de film: panel en discussie ‘matchfixing’, specialisten met kennis uit het werkveld

12:00 uur: Mogelijkheid om eigen lunch te halen en te netwerken

13:20 uur: Brave in the Attempt (short) - Fritz Mitchell (V.S.), 23 min., ESPN Film, 2015

"Brave in the Attempt" legt de kracht van de natuur vast die Eunice Shriver was en laat zien hoe haar persoonlijke missie, geïnspireerd door haar eigen strijd met inclusie van haar zus Rosemary Kennedy, om het leven van kinderen en volwassenen met intellectuele handicaps uiteindelijk te verbeteren, zich ontwikkelde tot de Special Olympics beweging. De Special Olympics Athlete Eed: "Laat me winnen. Maar als ik niet kan winnen, laat me dan de moed trotseren", is gekomen om de beweging te belichamen die is gestart door wijlen Eunice Kennedy Shriver in 1962 met een zomerkamp in haar achtertuin in Maryland. Special Olympics bestaat nu uit meer dan 4,5 miljoen atleten over de hele wereld, en in deze krachtige en ontroerende verkenning zullen kijkers zien hoe deze wereldveranderende sociale actie, sport en politiek initiatief is geboren, en waarom de groei ervan zo belangrijk is.

13:20 uur: Playground addiction’ (short) - Carlo Furgeri Gilbert, Marzio Mirabella & Carlo Furgeri Gilbert (Italië), 12 min., 2019

diversiteit / integratie

Straatbasketbal wordt steeds populairder in Milaan en overal in de stad worden speelterreinen gebouwd. Maar het basketbalveld op straat is veel meer dan een plaats waar een sport wordt beoefend. Het is een ruimte waar de thema's integratie en wederzijdse kennis worden ontwikkeld. Een plek waar een nieuw concept van community wordt gecreëerd. Waar verschillende communities elkaar leren kennen. De speelplaatsen herbergen een diverse menselijkheid, die in dit continue geven en ontvangen van de bal een ervaring van wederkerigheid en vertrouwen naar een mogelijk multicultureel samenleven uitvoert.

Na deze twee films: panel en discussie ‘inclusiviteit’, specialisten met kennis uit het werkveld en filmmakers

14:40 uur: ‘Vrouwen met een missie’ - Jamillah van der Hulst (Ned.) & Leo Wery (Zuid-Afrika), 3x 22 min., JaJa Film Producties, 2019

‘Women with a Mission’ is een serie van 3 korte documentaire films. Elke film vertelt een meeslepend verhaal over een vrouw met een missie die, onder de meest uitdagende omstandigheden, haar passie volgt en sport gebruikt voor verandering. De drie mini-documentaires belichten de missies en passie svan, Roxanne 'Rocky' Hehakaija - coach van Favela Street Girls in Rio de Janeiro, Jalou Langeree - wereldkampioen kitesurfen, en Sharita van der Hulst - bokstrainer in Zuid-Afrikaanse gevangenis.

Na de film: panel en discussie ‘vrouwen in de sport’, specialisten met kennis uit het werkveld en filmmakers 

17:00 uur: Einde Sport Governance Filmfestival en mogelijkheid voor borrel

 Programma onder voorbehoud. Wil je meer informatie over het Sport Governance Filmfestival? Neem contact op met

Programma onder voorbehoud. Wil je meer informatie over het Sport Governance Filmfestival? Neem contact op met

Bernard.hilgers@nocnsf.nl of anna.vanderduim@nocnsf.nl