Programma 26 maart: Sport Governance Filmfestival, Lantaren Venster Rotterdam

Dit is een tweedaags filmfestival waarbij je tussendoor kunt deelnemen aan sessies/meet-ups waarbij je onder begeleiding van experts, dieper ingaat op de inhoud met een afsluitende borrel. Meer informatie over het inhoudelijke programma volgt binnenkort.

  • Bekijk gezamenlijk (exclusieve) films over inclusie, matchfixing of een positieve sportcultuur.
  • Ga in gesprek met een expertpanel over de verschillende thema’s.
  • Leer van elkaar en ontmoet anderen.

9:30 uur: Inloop

 10:00 uur: Plenair Programma

  • Verdieping thema ‘Inclusie, integratie en diversiteit’
  • Verdieping thema ‘Matchfixing en mensenrechten’
  • Verdieping thema ‘Vrouwen in sport/Sport als middel in maatschappij’
  • Verdieping thema ‘Positief Sportklimaat’

10:40 uur: Fixed - Karel van den Berg (Ned.), 75 min. 2020

Een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Bahrein en Togo in 2010 blijkt te zijn opgetuigd, omdat het team dat Togo vertegenwoordigt een nepteam is dat is opgezet door internationale gokkers. De slechteriken blijken het slachtoffer te zijn, de goederikken worden onthuld als de internationale gokcrimineel terwijl de boeven uit beeld blijven, omdat ze de macht hebben om te bepalen wie veroordeeld zal worden. Een onthullend kijkje in een verborgen wereld.

Na de film: panel en discussie ‘matchfixing’, specialisten met kennis uit het werkveld en filmmakers

12:00 uur: Mogelijkheid om eigen lunch te halen en te netwerken

13:00 uur: Gareth Thomas v Homophobia: Hate in the Beautiful Game’ - Jody Cusack (V.K.), 59 min. 2017

In deze documentaire werpt Gareth 'Alfie' Thomas - misschien wel de beroemdste internationale homoseksuele sportster - een hardnekkige persoonlijke kijk op wat hij ziet als het laatste bastion van open homofobie in de sport - professioneel voetbal. Eerder dat jaar publiceerde een Britse commissie van parlementsleden een rapport over homofobie in de sport. Hoewel het veel veranderingen ten goede prees, als gevolg van de acceptatie en de inclusie van LGBT-mensen door de sport in het afgelopen decennium, was het met name vernietigend en vernietigend voor voetbal. Er zijn ongeveer 5.000 professionele voetballers in het Verenigd Koninkrijk, dus het is statistisch ongeloofwaardig dat niemand homo is. Toch zijn er geen openlijk homoseksuele mannelijke voetballers.

13:00 uur: Kherrazi (11:11)’ (short) - Jasper de Kloet (Ned.), 10 min. 2020

De korte film ‘Kherrazi [11:11]’ is een documentaire over een professionele basketbalspeler Mohamed Kherrazi (Mo). Mo groeide op in Marokko met zijn broers die allemaal basketbal speelden. Ze hebben alles geleerd van het kijken naar oude basketbaltapes. Op twaalfjarige leeftijd nam Mohamed's vader zijn gezin mee naar Nederland. Op twaalfjarige leeftijd naar een nieuw land verhuizen was niet eenvoudig. Hij sprak de taal niet en miste Marokko en zijn vrienden. Ondanks familieproblemen begon hij nieuwe kansen te zien. Basketbal werd zijn basis in deze nieuwe realiteit.

Na de twee films: panel en discussie ‘inclusiviteit & integratie’, specialisten met kennis uit het werkveld en filmmakers

15:00 uur: ‘Turn!’ - Esther Pardijs (Ned.), 56 min. 2019 

Op maandagavond 9 oktober 2019 werd op NPO2 de film ‘TURN!’ uitgezonden, gemaakt door sportouder en filmmaker Esther Pardijs die hiervoor een Gouden Kalf-nominatie kreeg. In deze persoonlijke documentaire laat Pardijs zien hoe zij en haar partner worstelden met de sportcarrière van zoon Roman, – een turner van toen negen jaar die opgenomen was in de KNGU-talentselectie -, en het dilemma tussen haar eigen ambitie als filmmaker en hun verantwoording als ouder om zoonlief te coachen en het dialoog aan te gaan met zijn trainers en club. De focus van de discussie over de film die landelijk veel stof doet opwaaien, ligt op het feit dat de turners in beeld geen plezier (meer) beleven aan hun sport door de toegepaste trainingsmethode door de jonge trainers, waaronder een voormalige topsporter, en het (push)gedrag van de ouders. 

Na de film: panel en discussie ‘veilig sport klimaat’, specialisten met kennis uit het werkveld en filmmakers

17:00 uur: Einde Sport Governance Filmfestival en mogelijkheid voor borrel