Sportief Verbinden tijdens Special Olympics

Met sport en sportief bewegen naar een gezond en inclusief Nederland. Van 10 juni tot 12 juni 2022 zijn de Special Olympics Nationale Spelen in Overijssel. Het landelijk sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Tijdens dit evenement worden in verschillende gemeenten in de regio sporttoernooien georganiseerd en verandert de campus van de Universiteit Twente in een Olympics dorp.

Naast een fantastisch sportevenement zijn de Special Olympics ook een goed moment om te reflecteren op bijna vier jaar Sportakkoord en de ruimte die daarin is voor inclusief sporten en bewegen. Tijdens Sportief Verbinden op 10 juni spreken we o.a. met wethouders, directeuren en voorzitters uit de sportsector over vragen als:

 • Hoe vanzelfsprekend kun je meedoen in een inclusieve, veilige en positieve sportomgeving ongeacht je leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele voorkeur of je inkomen?
 • Wat hebben we geleerd van de afgelopen vier jaar?
 • Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat (top)sportevenement inclusief en toegankelijk zijn en de maatschappelijke waarde wordt vergroot?
 • En wat leren van pilots waarin randvoorwaarden en basiseisen voor een veilige en positieve sportcultuur worden ingezet.

Naast het vinden van antwoorden op deze vragen kijken we met elkaar vooruit en is er na het inhoudelijke programma alle ruimte om de opening van de Special Olympics Nationale Spelen in het Fanny Blankers-Koen stadion bij te wonen.

Programma

(Let op. Sportief Verbinden is een besloten evenement, aanmelding gaat alleen op uitnodiging)

Het programma van Sportief Verbinden begint om 14.15 uur (inloop vanaf 14.00 uur) op de Universiteit van Twente en eindigt omstreeks 16.00 uur.

Na het hoofdprogramma kunt u de spectaculaire opening bijwonen in het Fanny Blankers-Koen Stadion (10 minuten rijden). Hier kunt u op eigen gelegenheid naartoe rijden, het adres is: Kuipersdijk 45 in Hengelo. In het stadion ontvangt u een hapje en een drankje en heeft u de mogelijkheid om te netwerken. De spectaculaire opening start om 18.00 uur.

 • 14.00 uur: inloop

 • 14.15 uur: Welkom door Wessel Everloo (ambassadeur Special Olympics en zwemmer) en Claudio Bruggink (voorzitter Special Olympics Nationale Spelen Twente)

 • 14.20 uur: uur O.l.v. dagvoorzitter Martine Witteveen gaan we in gesprek over:
  • Introductie inclusief sporten en bewegen (Mirjam Stuij - Mulier Instituut en Rita van Driel - Voorzitter Alliantie sporten en bewegen voor iedereen)

  • Vitaliteit: Meedoen in de wijk met sport en bewegen (Jan Thale Haandrikman – Univé, Patrick Rijnbeek - Alphen Vitaal/ NL Actief, Tom van Veen - Ontmoetingsclusters, gemeente Enschede)

 • 15.10 uur: Pauze

 • 15.30 uur: O.l.v. dagvoorzitter Martine Witteveen gaan we in gesprek over:

  • Meedoen in een sociaal veilige sportomgeving (Erik Lenselink - NOC*NSF en gemeente)

  • Maatschappelijke waarde van (top) sportevenementen (Arne de Groote - Stichting Life Goals, Ter Steege (Bouw en vastgoedpartner van SONS), Sofie Korbee - NOC*NSF, Daan Quaars - wethouder Breda)

  • Afsluiting en vooruitblik (Annelies Pleyte - directeur Sport VWS, Roy de Witte - gedeputeerde Provincie Overijssel, Marc van den Tweel - Algemeen directeur, NOC*NSF, André de Jeu - Directeur, Vereniging Sport en Gemeenten)

 • 16.15 uur: Einde, netwerken en transfer naar het Fanny Blankers Koen Stadiumon voor de openingsceremonie van de Special Olympics Nationale Spelen.

Locatie en bereikbaarheid

Hoofdprogramma Sportief Verbinden:

UT Enschede - Locatie Vrijhof

De Veldmaat 5 in Enschede

Opening Special Olympics:

FBK Stadion

Kuipersdijk 45 in Hengelo

Deze editie van Sportief Verbinden is een samenwerking tussen NOC*NSF, VWS, VSG, Special Olympics en Stichting Special Olympics Nationale Spelen.