In deze sessie wordt u bijgepraat over de nieuwste innovaties voor een duurzame sport, die voor veel sporten makkelijk toepasbaar zijn. Vier innovators nemen iu mee langs de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het gasloos maken van sportaccommodaties, de sportaccommodatie inzetten als energiehub voor de wijk, recyclebare kunstgrasvelden en milieuvriendelijk beheer door het inzetten van elektriciteit in plaats van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Gerard Nijhoving

Gerard Nijhoving is ondernemer en algemeen directeur van Senbis Polymer Innovations B.V.. Senbis is een R&D dienstverlener voor de kunststofsector, gespecialiseerd in vezels en biopolymeren.

Naast dienstverlening ontwikkelt Senbis eigen producten die ze samen met strategische partners op de markt brengt. Een recente ontwikkeling van Senbis betreft een biologisch afbreekbare korrel ter vervanging van het SBR rubber in kunstgrasvelden. Hiervoor loopt nu een pilot op een pupillenveld in de Gemeente Emmen.

Senbis heeft van het ministerie van VWS een SBIR opdracht gekregen om nu ook een composteerbaar kunstgrasveld te ontwikkelen en op te schalen. Dit zal Gerard in deze sessie toelichten.

Gerrit van Nieuwenhuizen

Gerrit van Nieuwenhuizen en Jeroen van de Ven zijn sinds 2017 eigenaar van Ramm Equipment. Met hun meer dan 20 jaar ervaring in de mechanisatie van Groenonderhoud, leiden zij nu een jong ambitieus bedrijf.

Ramm levert innovatieve machines waar iedereen werkzaam in het groenonderhoud naar op zoek is. Goed voor de mens maar vooral voor het milieu. In 2017 heeft Ramm op de vakbeurs GroenTechniekHolland (GTH) de innovatieprijs ‘Gouden Klavertje Vier’ gewonnen en in de volgende editie in 2019 een eervolle tweede plek behaald. Beide keren om onkruiden chemievrij te bestrijden.

Ramm is al lange tijd op zoek naar een antwoord op de vraag “hoe bestrijden wij onkruiden chemievrij ” na het verlopen van de Greendeal. Door de succesvolle introductie van elektro- thermisch bestrijden van onkruiden/exoten, is bij Ramm het idee ontstaan om met deze methode ook onkruiden op sportvelden chemievrij te gaan bestrijden. Door een hoogspanningslans tegen de stengel/blad te houden, zullen elektronen door de plant en wortel stromen. Door de natuurlijke weerstand in de plant worden de sapstromen gaargekookt en worden de celwanden opblazen en daarmee de plant gedood.

Bij het RVO is de Ramm SBIR-aanvraag gehonoreerd om een machine te ontwikkelen die automatisch en elektrisch onkruid kan bestrijden op sportvelden. Dit traject wordt met diverse partners opgepakt, o.a. met de Wageningen University & Research betreffende beeldherkenning van onkruiden.

Gerda Geerts

Gerda Geerts heeft samen met haar echtgenoot René een startup geleid. "Samen hebben we een technisch bedrijf in besturingselektronica en led-technologie opgeschaald en uitgebouwd. Zowel productontwikkeling als productie werd in eigen huis uitgevoerd. In mijn rol als algemeen directeur kwam ik in aanraking met alles wat – naast techniek – bij bedrijfsvoering komt kijken."

Nadat het bedrijf overgenomen werd en ze zich bezig heeft gehouden met verandermanagement en het begeleiden van ondernemers en organisaties bij groei- en verandertrajecten, heeft ze samen met haar man een bedrijf gestart: HoCoSto BV, wat staat voor hot-cold-storage. "We ontwikkelen en bouwen warmtebuffers voor utiliteit, wijken en industrie. Met deze innovatie bieden we een alternatief voor verwarmen met aardgas."

"Wij zijn voortdurend bezig met techniek en innovatie. Het is al jaren duidelijk dat het gebruik van fossiele brandstoffen leidt tot uitputting van onze aarde, en dat daar dringend alternatieven voor nodig zijn. Dat vraagstuk vormt voor ons de ultieme uitdaging. Onze focus ligt op energieopslag, en met name thermische opslag. Zonnewarmte en restwarmte zijn gratis bronnen van duurzame energie. De opgaaf was deze warmte te ‘oogsten’ en langdurig op te slaan voor later gebruik. Inmiddels is de HoCoSto buffer een beproefde oplossing en klaar om op grote schaal ingezet te worden als seizoensopslag in de duurzame (sport)infrastructuur."

Bart van Meurs

Bart van Meurs is als Westlandse industrieel ontwerper vooral actief in de glastuinbouw. Met het collectief TinT past hij de technieken uit deze innovatieve sector ook toe in andere branches.

Zo is er voor sportaccommodaties de Transfloormer; machine om snel en eenvoudig grote vlakken op te rollen en af te dekken. Geschikt om sporthallen multifunctioneel te gebruiken door de sportvloer op te rollen of af te dekken. Op dit moment ontwikkeld TinT de Solar Transfloormer, waarmee oprolbare zonnepanelen kunnen worden geplaatst op kunstgrasvelden op de momenten dat deze niet voor sport worden gebruikt.

Zo krijgt een sportcomplex een duurzame en rendabele nevenfunctie als zonnepark. TinT is hiermee één van de winnaars van de 'challenge energieneutrale sportaccommodaties' van Sportinnovator.