Verduurzamen moet, maar hoe dat werkt kan soms nog onduidelijk zijn. In deze sessie krijgt u drie goede voorbeelden te zien van (bijna) energie neutrale sportaccommodaties. Het gaat hierbij om een groene sportschool, een duurzame tennisvereniging en een energiezuinig zwembad. De projectleiders van deze projecten nemen u mee in de kansen en uitdagingen die de energietransitie biedt wanneer we deze in de praktijk uitvoeren.

Vincent Hoogwerf

Hoogwerf is eigenaar van Club SportsArt Fitness in Delft. Hij heeft 5 jaar geleden gekozen om de bestaande sportschool om te zetten naar een duurzame sportschool.

Met de cardio-apparatuur wordt er groene energie opgewekt, waardoor de sportschool energie automatisch groene stroom opwekt. Vincent zal hier tijdens de sessie meer over uitleggen.

Dorien Everaars

Dorien Everaars maakt zich sterk voor milieu en omgeving in verbinding. Deze duurzame gedachte draagt zij in verschillende vrijwilligersfuncties uit.

Zo zette zij als bestuurslid van Tennisvereniging Beekhuizen clubrelaties in om zonnepanelen te leggen, werden omwonenden gestimuleerd tot verduurzaming en organiseerde zij ‘Beursvloeren’ om vraag en aanbod van lokale partijen bij elkaar te brengen.

Als toernooidirecteur van de Windmill Cup bracht zij jaarlijks meer dan 250 vrijwilligers bij elkaar om internationale jeugdtennissers te inspireren verder te kijken dan een tennisbaan. De naam van het toernooi greep zij aan om serieus aan de slag te gaan met o.a. energie- en afvalvraagstukken op park en omgeving. De unieke locatie en enthousiaste betrokken partijen zorgen tot de dag van vandaag voor een synergie van technische en sociale oplossingen voor een duurzame toekomst.

Als bestuurder bij de KNLTB zette zij deze kennis in voor andere verenigingen. De geleerde lessen maakt zij inzichtelijk voor de Routekaart Duurzame Sport

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg is commercieel manager bij Hellebrekers.

Marcel is sinds 1991 werkzaam bij Hellebrekers binnen de Water & Leisuremarkt. Vanuit diverse functies heeft hij veel ervaring opgedaan met technische installaties in zwembaden. Vanuit zijn zakelijke omgeving vervult hij diverse functies bij vak- en brancheverenigingen.

In deze presentatie wordt u aan de hand van een projectcase van Sportaccommodatie De Roodloop in Hilvarenbeek bij gesproken over de laatste ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing in zwembaden. Dankzij een innovatief installatieontwerp met een all-electric concept behoort dit zwembad tot een van de meest energiezuinige zwembaden in Nederland waarbij de energieprestaties door Hellebrekers Technieken voor 15 jaar gegarandeerd zijn.