Veel transmannen en -vrouwen, -jongens en -meisjes doen graag aan sport. Maar voor hen is het soms lastig om te sporten. Dit komt door de strikte man/vrouw scheiding en de nadruk op lichamelijkheid. Iets dat bij transgenders, bonden en verenigingen vragen oproept. Want in welke competitie en voor welk team kom je uit? Wie vertel je over je genderidentiteit en wie niet? Hoe kom je ‘uit de kast’ Wat doe je tijdens de transitiefase? En welke regels gelden als je aan topsport doet?

Voor transgenders kan sport confronterend zijn. In de sport ligt de nadruk op fysieke kenmerken van het lichaam. Een lichaam dat niet past bij hun genderidentiteit en vaak ook anders is dan dat van andere sporters. Voor sommige transgenders is deze confrontatie een reden om niet te sporten.

Transgenders die wel (willen) sporten moeten om leren gaan met de angst dat anderen hun lichaam misschien afkeuren, bijvoorbeeld omdat het (nog) fysieke kenmerken van hun geboortegeslacht vertoont. Eveneens moeten zij continu overwegen wie ze wel en niet op de hoogte te stellen, wat daarvan de consequenties kunnen zijn en hoe ze hun transgender-zijn al dan niet verborgen kunnen houden.

Contact

Vragen of advies nodig over de acceptatie van lesbische, homo- en biseksuele en transgender sporters? Neem dan op met Lieke Vloet, expert maatschappelijke kwaliteit van sport.

Lieke Vloet

Lieke Vloet

lieke.vloet@nocnsf.nl

026-4834400