Olympische Winterspelen van Beijing 2022

De Olympische Winterspelen van Beijing 2022 vonden plaats van 4 tot en met 20 februari.

Beijing was daarmee de eerste stad die zowel de zomer- als de wintereditie organiseerde. In 2008 was Beijing gastheer van de zomerspelen.

In de Chinese hoofdstad waren drie wedstrijdzones ingericht om de 109 events in zeven sporten te faciliteren: Central Beijing, Yanqing en Zhangjiakou. In Central Beijing werden curling, ijshockey, kunstrijden, schaatsen en shorttrack georganiseerd en van de sneeuwsporten stonden snowboard big air en freestyle skiën big air op het programma.

Yanqing, op 80 kilometer ten noordwesten van Beijing, was gastheer van alpineskiën, bobsleeën, skeleton en rodelen. Zhangjiakou, nog verder naar het noordwesten in de provincie Hebei, organiseerde de overige onderdelen van snowboarden en freestyle skiën en biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie.

In Beijing stonden zeven nieuwe onderdelen op het programma: monobob (vrouwen), freestyle skiën big air (vrouwen en mannen), mixed team shorttrack relay, mixed team schansspringen, mixed team freestyle skiën aerials en mixed team snowboardcross.

TeamNL Beijing 2022 stond onder leiding van chef de mission Carl Verheijen.

Kwalificatie-eisen

Voordat sporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, moeten ze zich eerst kwalificeren. Per tak van sport is hiervoor na overleg met de betreffende sportbond per onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een sporter moet voldoen.