Naam: Thierry Schmitter
Geboren: 6 mei 1969 in Frankrijk
Sport: zeilen

Paralympische Spelen Londen 2012
Onderdeel: 2.4mR 
Prestatie: brons

Paralympische Spelen Beijing 2008
Onderdeel: 2.4mR 
Prestatie: vijfde

Paralympische Spelen Athene 2004
Onderdeel: 2.4mR 
Prestatie: brons

Thierry Schmitter werd geboren in Frankrijk, maar woont sinds zijn derde in Nederland. Hij begon al op jonge leeftijd met sport en was naast zeiler ook bergbeklimmer, ijsklimmer en extreem skiër. Schmitter nam deel aan meerdere klimexpedities onder andere in de Kaukasus en de Pamir in Centraal-Azië, In 1995 was hij lid van de Nederlandse K2-expeditie. Drie jaar later beklom hij de Shishapangma (8013m) in Tibet.

In november 1998 werd Schmitter bij het ijsklimmen meegesleurd door een lawine. Hij viel zestig meter diep en liep daarbij een dwarslaesie op vanaf de twaalfde thoracale wervel. Na zijn revalidatie begon Schmitter weer met sporten en deed hij aan handbiken, waterskiën, skiën en zeilen. In 2004 won Thierry Schmitter de bronzen medaille bij de Paralympische Spelen 2004 in Athene in de 2.4mR boot. Vier jaar later werd hij op de Spelen in Beijing vijfde in deze klasse.

In 2011 werd hij verkozen tot paralympische sporter van het jaar. In 2012 liet hij zich als regerend wereldkampioen wederom het paralympische brons omhangen in de categorie 2.4mR. Tussen de bedrijven door voer hij ook mee in wedstrijden van valide zeilers. Een vorm van integratie die in de loop der jaren door meer sportbonden tot stand is gebracht.

Bronnen:

  • 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)
  • wikipedia