Wij van TeamNL Sport Science zijn voorstander van testen en meten in het veld - in tegenstelling tot testen en meten in een laboratorium. Zodoende kunnen we ons goed vinden in de filosofie van topsportfieldlabs en innovatiecentra. TeamNL is één van de founding fathers van het TeamNL Innovation Centre op Sportcentrum Papendal en vertegenwoordigd in de adviesraad. Ook bij Innovatielab Thialf zijn we vertegenwoordigd in een dergelijke adviesraad en onze teamleider én oud-Olympiër Kamiel Maase is bestuurslid van het Sailing Innovation Centre The Hague, het innovatiecentrum voor de zeilsport. Een voorbeeld van één van de innovaties waarmee richting de Olympische en Paralympische Spelen wordt gewerkt is de klimaatkamer.

Klimaatkamer

Sportcentrum Papendal (SCP) beschikt over een zogenoemde klimaatkamer: een ruimte waarin temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstofgehalte nauwkeurig kunnen worden gereguleerd. Door het manipuleren van temperatuur en luchtvochtigheid kunnen omstandigheden in andere landen worden nagebootst waardoor je goed voorbereid naar wedstrijden in andere (warme) landen kunt afreizen. Je kunt dus in de thuissituatie ‘pre-acclimatiseren’.

Ook wanneer je niet hoeft te presteren in hitte, kan met regelmaat trainen in warmte je prestaties ondersteunen. Zo leidt trainen in warmte tot toename van bloedplasma en vermindering van zoutverlies bij zweten.

Door het zuurstofgehalte in de ruimte te verlagen, kan hoogte worden gesimuleerd. Zo kun je, gewoon in Nederland, hoogtetraining doen om je voor te bereiden op prestaties op hoogte en op zeeniveau. Voorts zijn er aanwijzingen dat hoogtetraining het herstel na een blessure kan versnellen.

De klimaatkamer wordt op permanente basis gehuurd door NOC*NSF t.b.v. erkende topsportprogramma’s van TeamNL. Inzet van de klimaatkamer (reservering en begeleiding) geschiedt via Sportcentrum Papendal. Men beschikt over geschikte protocollen en de benodigde ervaring om het trainen in de klimaatkamer op veilige en effectieve wijze vorm te geven.

Interesse?

Neem contact op met Sam Ballak via sam.ballak@papendal.nl of lees meer in de brochure.

Technisch directeuren en coaches kunnen voor vragen met betrekking tot voorbereiding op het klimaat van Tokyo contact opnemen met Meijke Linders (meijke.linders@nocnsf.nl).