Wat is het Sportakkoord?

Het Nationaal Sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met als doel de toekomstbestendigheid van de sport te vergroten. Van de lokale sportakkoorden wordt een actieplan gemaakt. Iedere sportclub kan op elk moment instappen en meedoen.

Waarom? Om sport toegankelijk te maken voor iedereen.

Hoe? In samenwerking met lokale partijen werkt men aan de toekomstbestendigheid van de club met behulp van verenigingsondersteuning en services, want samen ben je sterker.
Wat zijn services? Services zijn trajecten die clubs ondersteunen. Afhankelijk van de stap die een club wil zetten, kan de inzet van een service ondersteunen. Bijvoorbeeld een opleiding voor trainers, vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering etc. of procesbegeleiding aan bestuursleden, betrokken vrijwilligers en leden.

Wat kun je als bond doen?

Als bond kun je je clubs betrekken en informeren over de mogelijkheden van het Sportakkoord!

  • Klik hier om te zien welke rol je als bond kunt hebben. Je treft er o.a. praktische informatie aan zoals een brochure, stappenplan en animatie!
  • Ook kun je je clubs verwijzen naar het Sportakkoord van hun gemeente. Dan kan de club bepalen waar raakvlakken zitten tussen de lokale ambities en de ambities van de club en zien welke lokale organisaties betrokken zijn bij het lokale Sportakkoord in hun gemeente. Iedere club kan instappen!
  • Meld je aan voor de Teamsomgeving Sportbonden en Sportakkoord. Je treft er verschillende bestanden en praktische voorbeelden aan. Bovendien kun je vragenstellen, meepraten en je laten informeren en inspireren over de laatste ontwikkelingen binnen het Sportakkoord.
  • Meld je aan voor de maandelijkse stand-up Sportbonden en Sportakkoord (ca. 45 min) via dorien.vanderburg@nocnsf.nl. De inhoud van deze stand-up wordt door de sportbonden ingevuld op basis van behoefte.
  • Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief Sportbonden en Sportakkoord Sportbonden via dorien.vanderburg@nocnsf.nl en blijf direct op de hoogte van de laatste ins-en outs van het Sportakkoord.
  • De site https://clubbase.sport.nl/sportakkoord is speciaal voor sportclub. Daar staat voor hen meer informatie en is te lezen wat het sportakkoord voor de club kan betekenen.

Naast bovenstaande, specifiek voor bonden, zijn er binnen het Sportakkoord onderstaande communicatie middelen/momenten. Afhankelijk van de behoefte en inhoud kunnen sportbonden bij de verschillende stand-ups instappen:

  • Teamsomgeving Adviseurs lokale sport
  • Maandelijkse stand-up Adviseurs lokale sport (landelijk)
  • Maandelijkse stand-up Kernteam Adviseur lokale sport
  • Nieuwsbrief Sportakkoord voor de Adviseurs lokale sport; wordt ter info gedeeld met sportbonden via de Teamsomgeving.

Meer weten?

Voor meer informatie over de adviseurs lokale sport en de services voor clubs kun je contact opnemen met Ruud Hekker of Roel van der Weide:

Ruud Hekker

Ruud Hekker

ruud.hekker@nocnsf.nl

Roel van der Weide

Roel van der Weide

roel.vanderweide@nocnsf.nl