Spot een potentieel paralympisch talent

Voor de Paralympische Spelen van 2024, 2026 en 2028 zijn wij op zoek naar nieuw talent! Binnen de gehandicaptensport moet je net een stapje extra zetten om ambitieuze sporters met een beperking te scouten voor topsport. Maar door samenwerking vanuit verschillende disciplines kunnen we de nieuwe talenten vinden! NOC*NSF, de sportbonden en professionals binnen de sport en gezondheidszorg hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk bewezen dat een ‘hands on’ aanpak, bestaande uit verschillende activiteiten (talentdagen, talentscoutteam, social media, samenwerking met groot netwerk), veel resultaat biedt.

Als professional binnen de sport en gezondheidszorg kom je dagelijks in aanraking met het belang van een leven lang sporten en de ontwikkeling van het bewegen. Dit kan variëren van het vinden van een geschikte sport op basis van interesse en classificatie, aanzetten tot bewegen, maar ook de juiste aanzet richting topsport. Als professional in het veld kun je ook bij laatstgenoemde een belangrijke rol spelen door sporters te adviseren over hun mogelijkheden in de paralympische topsport. En hier kunnen de Paralympische Talentdagen bij helpen!

Sinds 2009 hebben er meer dan 400 jongeren met een beperking deelgenomen aan de Paralympische Talentdag. Hiervan zijn meer dan 35 sporters nog actief in programma’s onder regie van een sportbond. Maar liefst 16 van deze sporters hebben meegedaan aan de Paralympische Spelen in Rio, waarvan er 5 een medaille hebben behaald. Uit de herleiding van de aanmeldingen en hierop volgende doorstroom naar programma’s, is de vakkennis van de professionals uit het veld onmiskenbaar gebleken; een prachtig resultaat!

Naam

Sport

Onderdeel  Medaille

Tristan Bangma

Baanwielrennen

Tandem - 1km tijdrit

 Goud

Arnoud Nijhuis

Baanwielrennen

1km tijdrit en 3km achtervolging

 Zilver en brons

Lara Baars

Atletiek

Kogelstoten

 Brons

Bo Kramer

Rolstoelbasketbal

Team

 Brons

Marlène van Gansewinkel

Atletiek

Verspringen

 Brons

 

Wat kun jij doen?

Ook dit jaar hopen wij weer op jullie steun om de sport in Nederland te helpen bij het identificeren en adviseren van deze sporters. Je kunt niet alleen sporters informeren en adviseren over de Talentdag op 20 oktober 2019, maar ook ambitieuze sporters met een handicap tussen de 12 en 35 jaar die de mogelijkheid hebben om binnen vier jaar op het Paralympisch wereldpodium te acteren een wildcard geven. Dankzij de wildcard is deze sporter, zonder verdere selectie, verzekerd van deelname aan de NOC*NSF Paralympische Talentdag (hij of zij moet zich daarvoor nog wel online aanmelden).

Alle geïnteresseerde sporters kunnen zich natuurlijk aanmelden, graag zelfs. Bij de aanmelders zonder wildcard zal NOC*NSF, wegens logistieke beperkingen, nog een voorselectie toepassen op basis van de opgegeven informatie. In de Paralympische Sportwijzer staat meer informatie over de sporten en verschillende handicaps. De handicaps kunnen variëren van het missen van drie vingers tot het hebben van een dwarslaesie.

Gebruik als professional in het veld van sport en bewegen je oog van de meester en wie weet identificeer jij een nieuwe Paralympisch kampioen!

Wildcards aanvragen of meer informatie?

Voor het aanvragen van wildcards kun je een e-mail sturen naar paralympischtalent@nocnsf.nl met hierin: je naam, organisatie waar je werkzaam bent, functie, adres en telefoonnummer.

Ben of ken je een mogelijk Paralympisch talent en wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar paralympischtalent@nocnsf.nl.