Kwalificatie-eisen Paralympische Winter Spelen Beijing 2022

Voordat topsporters mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. Na overleg met de betreffende sportbond is per tak van sport en per onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een topsporter moet voldoen om zich te kwalificeren.

Hieronder tref je de door het IPC en de internationale federaties vastgestelde kwalificatie-eisen aan voor de Paralympische Spelen van Beijing 2022. In deze documenten staan per sport de internationale eisen benoemd, en ook het kwalificatieproces, de bijbehorende evenementen en het maximaal aantal sporters dat per land kan uitkomen op de Paralympische Spelen.

Top 10 ambitie

De ambitie van NOC*NSF en de sportbonden is om bij de beste tien topsportlanden van de wereld te horen. Door zo veel mogelijk medailles te halen in zo veel mogelijk verschillende sporten op de Paralympische Spelen. De Nederlandse norm voor deelname is daarom dat een topsporter moet hebben aangetoond bij de beste vier tot zes op de Paralympische Spelen te kunnen eindigen.

Als het niveau van de internationale eisen daaraan voldoet, worden deze eisen door NOC*NSF overgenomen. Voldoen de internationale eisen naar de mening van NOC*NSF en de sportbond niet aan die norm, dan stelt NOC*NSF samen met de sportbond nationale prestatie-eisen voor kwalificatie op. 

Voldoen aan nationale en internationale eisen

Om voor kwalificatie in aanmerking te komen moet een topsporter dus aan beide eisen voldoen: aan de internationale eisen van de internationale federatie en het IPC en aan de eventuele nationale prestatie-eisen van NOC*NSF. 

Soms zijn er binnen een sport meer sporters die aan de prestatie-eisen hebben voldaan, dan dat er plaatsen voor zijn bij de Paralympische Spelen. Voor die gevallen stelt de sportbond een intern selectiereglement op. Deze interne selectieprocedure wordt ook toegepast als de internationale kwalificatie niet op naam, maar op land plaats vindt.

Kwalificatie-eisen:

Reglement (per 10-12-20)

Para Alpine Skiing:

Eisen internationaal (per augustus 2021)
Eisen NOC*NSF (per 1-1-2021)

Para Ice Hockey:

Eisen internationaal (per augustus 2021)
Eisen NOC*NSF (per 1-1-2021)

Para Nordic Skiing:

Eisen internationaal (per augustus 2021)
Eisen NOC*NSF (per 1-1-2021)

Para Snowboard:

Eisen internationaal (per augustus 2021)
Eisen NOC*NSF (per 1-1-2021)

Para Wheelchair Curling:

Eisen internationaal (per augustus 2021)
Eisen NOC*NSF (per 1-1-2021)