Topsport Tokyo 2020

Drie door NOC*NSF gesteunde sporters in vluchtelingenteam Tokyo 2020

8 juni 2021
Drie door NOC*NSF gesteunde sporters in vluchtelingenteam Tokyo 2020

De drie gevluchte topsporters die worden gesteund door NOC*NSF, maken deel uit van het vluchtelingenteam dat meedoet aan de Olympische Spelen in Tokio. Het gaat om de Iraanse taekwondoka Dina Pouryounes Langeroudi, badmintonner Aram Mahmoud en judoka Sanda Aldass, beiden uit Syrië. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité vandaag bekendgemaakt.

NOC*NSF heeft samen met de atleten een Refugee Athlete Support Programme aangevraagd bij het IOC. Mede hierdoor kunnen de atleten zich op sportief gebied ontwikkelen en voorbereiden voor de Olympische Spelen.

Het IOC Refugee Olympic Team (EOR) Tokyo 2020 bestaat uit 29 sporters, die uitkomen in twaalf sporten en die gesteund worden door dertien nationale olympisch comités. Het team zal deze zomer een boodschap van hoop en solidariteit uitdragen en aandacht vragen voor de meer dan 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd.

De selectie van het team is gebaseerd op een aantal criteria. Naast sportieve prestaties moeten de sporters allen een vluchtelingenstatus hebben, bevestigd door de UN Refugee Agency. Ook is gekeken naar een evenwichtige verdeling op het gebied van sport, gender en regio.

Het vluchtelingenteam komt in Tokio uit onder de olympische vlag. Bij de openingsceremonie op 23 juli in Tokio betreden de sporters als tweede het Olympisch Stadion, na de Griekse ploeg. Tegla Loroupe, de voormalige topatlete uit Kenia, is chef de mission van het vluchtelingenteam.

Deel dit artikel op social media: