NOC*NSF Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: help je club met Help je Cluppie

Yvonne Derksen 4 mei 2020
Sportwereld tegen corona: help je club met Help je Cluppie

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: de webshop Help je Cluppie.

Het is een moeilijke periode voor Nederlandse sportclubs en nu, meer dan ooit, luidt het devies ‘alle beetjes helpen’. Gelukkig staan sporters hun favoriete clubs graag bij en wordt hulp van diverse kanten aangeboden. Zo is de webshop Help je Cluppie in het leven geroepen om sportclubs te ondersteunen. Het idee van de webshop is simpel: wanneer je een item koopt, gaat de opbrengst hiervan naar een door jou gekozen club.

Vandaag spreken we met tophockeyer Robbert Kemperman, die samen met drie vrienden én met behulp van grafisch vormgever Sophie Polkamp (127-voudig international) Help je Cluppie heeft opgericht.

Een volwaardige webshop

De webshop bestaat pas net, maar dat neemt niet weg dat het een welkom initiatief blijkt. "We hebben het hartstikke druk," lacht Kemperman. "In de eerste twee weken hebben we meer dan 2000 truien verkocht!"

Inmiddels is de webshop zo’n drie weken live en om aan de grote vraag te voldoen is het assortiment al uitgebreid. Naast sweaters kan je nu ook T-shirts vinden op Help je Cluppie. Kemperman vervolgt: "Eigenlijk runnen we nu gewoon een volwaardige webshop – en dat binnen zo’n korte periode. Het is hard werken, maar het is het waard."

Het is puur voor het goede doel. Alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar de sportclubs
Robbert Kemperman, tophockeyer en initiatiefnemer

Als een lopend vuurtje

De grote groei van de webshop is in eerste instantie vooral te danken aan het netwerk van Kemperman zelf. "Na een paar berichten op social media is het balletje gaan rollen. We hebben al vrij snel best veel publiciteit gekregen van grote mediakanalen, hierna kwamen de eerste bestellingen binnen en sindsdien gaat het hard."

Op social media is nu te zien hoe sporters trots hun net gekochte trui delen met de rest van Nederland. Onder de gedeelde foto’s is vrijwel altijd dezelfde tekst te lezen: koop zelf ook een trui en steun jouw club in deze moeilijke periode. Doordat de foto’s massaal online worden gezet, groeit het bereik gestaag en dat is terug te zien in de bezoekersaantallen van de website. 

Inmiddels heeft het viertal óók onze buurlanden nieuwsgierig weten te maken. Kemperman legt uit: "Zelfs in België en in Duitsland zijn we gevraagd om Help je Cluppie uit te rollen. We zijn nu bezig om te kijken of we dit op korte termijn kunnen realiseren, maar dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt."

Drukte bij Help je Cluppie

Verrassing voor de clubs

Zelf verdienen de oprichters niets aan de verkoop van de kleding: "Het is puur voor het goede doel. Alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar de sportclubs." Gelukkig hebben ze, in goede samenwerking met de leverancier, de kosten zo laag mogelijk weten te houden waardoor het grootste gedeelte van de omzet ook daadwerkelijk bij de sportclubs terecht komt."

"De clubs zélf weten nog van niets: die worden pas ingelicht op het moment dat er een eindbalans is opgemaakt. Wat er daarna met Help je Cluppie gaat gebeuren weet het viertal nog niet: "Voor nu hebben we één duidelijk doel voor ogen en wanneer dat behaald is, mogen we een groot aantal sportclubs blij verrassen. Daarna zien we wel weer!"

Deel dit artikel op social media: