Nsw Skate Header

Sem Annes

Sem Annes (18) staat sinds een jaar of drie op een skateboard. “Eerst voetbalde ik, maar op een gegeven moment vond ik de druk niet meer prettig. Ik zat in een selectieteam en voelde dat ik echt moest presteren. Toen ik merkte dat ik eigenlijk niet meer voor mijn plezier speelde, besloot ik een sport te zoeken waar de prestatiedruk minder groot zou zijn.”

Sem kwam uit bij steppen, had dat na een tijdje wel gezien omdat er niet zoveel nieuws meer te leren viel en stapte over op het skateboarden.

Een geluksgevoel

“Daar ben ik helemaal vrij, er zijn geen trainers met hoge verwachtingen. Ik geniet van de sport omdat er altijd nog nieuwe of moeilijkere trucs te bedenken zijn, maar skateboarden zorgt er ook voor dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Ik kan oortjes indoen om tijdens het skaten tot mezelf te komen, of ik ga skateboarden met vrienden. Op de skatebaan vind je mensen van allerlei leeftijden. Kinderen van acht en senioren die ouder zijn dan zestig jaar. Er is niet echt een leeftijd aan de sport gebonden, dat vind ik leuk.”

Door het plezier in skaten en de voordelen die hij ervan ervaart, weet Sem goed hoe belangrijk sport is. Daarom maakte hij zich hard voor een modern en groter skatepark in zijn woonplaats Amstelveen. Hij organiseerde een zeer succesvol skate-evenement, trok zo de aandacht van de gemeente en hoogstwaarschijnlijk zal het nieuwe skatepark in 2023 gerealiseerd worden. Daarnaast schreef hij zijn profielwerkstuk over wat sport met je doet. “Ik onderzocht de invloed van sport op de schoolprestaties. De conclusie was zoals we verwachtten: sporten heeft een positieve invloed op je cijfers, maar is niet als enige bepalend.”

“Sporten geeft je gewoon een geluksgevoel, daarom raad ik het iedereen aan”, besluit Sem. “Als je nog niet weet welke sport je wil doen, volg dan een proefles. Bij het skaten is dat niet eens nodig. Je kunt gewoon naar een skatebaan gaan en iemand om zijn board vragen, dat juicht iedereen alleen maar toe.”