Nsw Basketbal Header

Jayson Wijnen

Sinds ongeveer een jaar zit Jayson Wijnen (13) op rolstoelbasketbal. Hij leerde de sport kennen toen FUNdamentals, een project om kinderen met een lichamelijke beperking kennis te laten maken met rolstoelbasketbal, langskwam in zijn woonplaats Nieuwegein. “Er zijn niet heel veel rolstoelsporten. Je hebt rolstoeltennis, maar dat is niet echt voor kinderen en het is een individuele sport. Ik heb nog op rolstoelhockey gezeten, maar daar waren geen leeftijdsgenoten. Via FUNdamentals kwam ik met rolstoelbasketbal in aanraking en dat vond ik direct heel leuk. Dit wil ik nog zo lang mogelijk blijven doen!”

Nieuwe vrienden

In een jaar tijd heeft Jayson bij het rolstoelbasketbal nieuwe vrienden gemaakt en al veel vooruitgang geboekt. Hij traint twee keer per week bij zijn vereniging en speelt eens per maand een wedstrijd. Volgend seizoen mag hij waarschijnlijk al naar een hogere divisie. “In korte tijd heb ik al veel geleerd. Mijn passjes zijn beter geworden, net als mijn inzicht. De verschillende tactieken vind ik misschien nog wel het leukst. Je kunt ervoor kiezen om te pressen of juist af te wachten, maar je kunt de tegenstander bijvoorbeeld ook dwingen tot een afstandsschot. Zo kan ik nog wel even doorgaan.” Als Jayson bezig is met passen en tactieken, kan hij even alles van zich afzetten. Een drukke schooldag, bijvoorbeeld. “Dan is het alsof je alleen nog het rolstoelbasketbal hebt en helemaal niets van buitenaf meer invloed heeft. Je kunt al je energie kwijt, zonder stress.”

En de toekomst? Als het aan Jayson ligt, staat hij in 2032 als een van de Nederlandse rolstoelbasketballers op de Olympische Spelen in het Australische Brisbane. “Op Papendal trainen de professionele rolstoelbasketballers, daar mochten wij een keertje langsgaan. Toen zei één van hen: ‘Over tien jaar wil ik jullie allemaal in Australië zien’. Ja, dat vind ik een mooi doel. Daar wil ik wel voor gaan.”