Thema's

Opening NSW 2020

Vrijdag 18 september

Opening NSW 2020

Sport inspireert, sport verbindt en sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en aan ieder individu. Het bepaalt voor een deel wie we zijn, wat we doen en vooral met wie we dat doen. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij. Door de coronacrisis staan we nu nóg meer dan normaal voor de uitdaging om de sport overeind te houden, want uit onderzoek blijkt dat veel mensen minder zijn gaan sporten. Met de NOC*NSF Nationale Sportweek openen we het sportseizoen en geven we de sport een hoognodige impuls. Met behulp van creativiteit, solidariteit en aanpassingsvermogen gaan we er samen een mooie week van maken. Sport doet iets met je!

Zaterdag 19 september

Sportclubs

Sportclubs spelen een belangrijke rol als ontmoetingsplek. Iedereen verdient dan ook een sport of sportclub die bij hem of haar past en elke buurt verdient een open club. Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek kunnen sportclubs een week lang aan iedereen laten zien hoe leuk het is om samen te bewegen. Zo is de sportclub niet alleen een plek om een week lang lekker te sporten, mensen kunnen er ook kennis maken met een nieuwe sport, anderen leren kennen en zelfs lid worden!

Zondag 20 september

Sport en voeding

Sport en voeding zijn onlosmakelijk verbonden aan een gezonde levensstijl. Of je beweging nu bestaat uit voetbal, een flink stuk wandelen of een rondje hardlopen, alle vormen van bewegen zijn goed voor je. Door sport krijg je een betere conditie, word je sterker, kun je op gewicht blijven en voel je jezelf mentaal en fysiek beter. Gezonde voeding helpt daarbij. Als je lekker wil sporten, is het namelijk slim om gezond en gevarieerd te eten. En door gezond en gevarieerd te eten, beweeg je lekkerder. Ook zorgen voldoende beweging en gezonde voeding voor een kleinere kans op overgewicht en op hart- en vaatziekten.

Maandag 21 september

Ouderen

Sporten en bewegen houdt je fit, ook als je wat ouder bent. Oud worden wil iedereen, maar fit en vitaal oud worden is nog veel leuker. Helaas blijkt vaak dat naarmate iemand ouder wordt, diegene minder beweegt. Dat is jammer! Sport en beweging helpen namelijk om in goede conditie te blijven en om sociale contacten te onderhouden. Zeker voor ouderen is sport een ideaal middel tegen eenzaamheid. Daarnaast verkleint regelmatig bewegen ook nog eens de kans op chronische ziekten. Door vitaal ouder te worden blijf je lichamelijk en mentaal lekker in je vel zitten, dus kun je langer de activiteiten blijven doen die je graag doet.

Dinsdag 22 september

Inclusief sporten

Sporten is erg leuk en gezond. Het is goed voor je conditie, je wordt er vrolijk van én je kunt nieuwe sociale contacten opdoen. Toch is meedoen aan sport en plezier hebben in sport niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen met een beperking of met een andere etnische achtergrond ervaren soms dat zij lastiger kunnen deelnemen aan sportieve activiteiten en dat zij er minder van genieten. Een beperking hoeft echter helemaal geen belemmering te zijn, want het is voor iedereen belangrijk om te sporten. Niet bij een speciale sportclub, maar lekker samen met de andere sporters. Ongeacht lichamelijke of geestelijke gezondheid, leeftijd, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Sport is voor iedereen!

Woensdag 23 september

Scholen

Kinderen moeten kunnen bewegen, ook op school. Dat geldt voor alle leeftijden en op elk niveau. Het is een uitlaatklep tussen de dagelijkse lessen door en een uitstekende manier om een nieuwe generatie aan te moedigen te gaan sporten en dit ook na schooltijd structureel te blijven doen. Sport en bewegen stimuleert daarnaast het leren, is belangrijk voor het aangaan, ontwikkelen en onderhouden van sociale contacten en draagt bij aan het leren omgaan met winst en verlies.

Donderdag 24 september

Duurzaamheid

Sporten in een schone, veilige omgeving is een voorwaarde om maximaal te kunnen genieten en presteren. Duurzame sportaccommodaties dragen daarnaast bij aan een duurzame samenleving. De sport is zich daarvan bewust en bereid daaraan een bijdrage te leveren. Duurzaamheid is in onze samenleving immers niet meer weg te denken. Duurzaam verenigen betekent, dat bij alle activiteiten wordt gestreefd naar optimale winst voor mens, milieu én clubkas. Het doel is het versterken van de vereniging voor haar leden en de (directe) omgeving. Nu en in de toekomst. 

Vrijdag 25 september

Vitaliteit op de werkvloer

Dynamisch werken, persoonlijke vitaliteit, gezondheid en zingeving zijn vier pijlers voor het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Een fitte, positieve werknemer die de juiste balans tussen werk en privé vindt, is nu eenmaal goud waard voor zijn werkgever. En een fitte werknemer, die ook tijdens werktijd de ruimte krijgt om dagelijks voldoende te bewegen, draagt bij aan een lager ziekteverzuim. Op elk niveau binnen de organisatie: individueel, met collega’s binnen teams of op de afdeling.

Zaterdag 26 september

BeActive Night

De BeActive Night wordt net als in 2019 ook dit jaar in heel Europa georganiseerd tijdens de Nationale Sportweek. Het doel van dit avondvullende evenement is duidelijk: laten zien dat het niet uitmaakt op welk tijdstip of op welke plek je gaat sporten; er is voor elke Nederlander (en Europeaan) altijd gelegenheid om te bewegen. Als je zelf maar wilt en initiatief toont. Tijdens de BeActive Night kan heel sportief Europa ook dit jaar laten zien dat op hetzelfde moment actief zijn, de saamhorigheid versterkt.

Zondag 27 september

Outdoor

Sporten en bewegen gebeurt niet alleen op of in de beschikbare accommodaties, Nederland telt maar liefst 8,2 miljoen ongeorganiseerde sporters. De helft van de Nederlanders wandelt in de natuur, 30% fietst er, en 30% sport in die omgeving. Een beweegvriendelijke leefomgeving brengt de natuur dichterbij en nodigt uit tot bewegen en sporten in de eigen omgeving. De sport wil een leefomgeving die aanzet tot bewegen. Het is zodoende in ieders belang de waarde van de natuur te versterken, door bijvoorbeeld het vergroten en verbinden van natuurgebieden.