Naam: Joop Cabout
Geboren: 28 oktober 1927 in Gouda
Overleden: 10 oktober 2013
Sport: waterpolo

Olympische Spelen XIV Londen 1948
Onderdeel: herenteam
Prestatie: brons

Olympische Spelen XV Helsinki 1952
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vijfde plaats

Joop Cabout maakte in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw deel uit van de nationale waterpoloselectie.Hij behoorde tot de equipe die in 1948 in Londen beslag legde op olympisch brons. In 1949 won hij met Oranje de in die tijd zeer prestigieuze Trofeo Italia en in 1950 werd hetzelfde team in Wenen Europees kampioen. Dit is nog altijd de enige internationale titel die het Nederlands mannenteam in de historie heeft gewonnen. Joop Cabout was als enige van de kampioensploeg van 1950 nog in leven. In 1952 nam hij ook nog deel aan de Olympische Spelen van Helsinki, waar Nederland als vijfde eindigde.

Cabout zal in Gouda en omstreken echter vooral worden herinnerd als clubicoon van de Goudse Zwem Club GZC, dat later samen met Donk fuseerde tot GZC Donk. Met GZC werd hij landskampioen in 1954 en 1957 en later werd hij benoemd tot erelid van zowel GZC als Donk.

Joop Cabout gaf het waterpolo-gen door aan zijn kleindochters Mieke, Jantien, Harriët en Marloes. De eerste drie groeiden uit tot A-internationals, terwijl Marloes uitkwam voor Jong Oranje. In augustus 2008 zag hij hoe Mieke Cabout met het Nederlands team in Beijing olympisch kampioen werd.

Bronnen:
• Waterpolo.nl