Naam: Hans Schnitger 
Geboren: 5 augustus 1915 in Enschede
Overleden: 2 maart 2013 in Delden
Sport: hockey

Olympische Spelen XI Berlijn 1936
Onderdeel: mannentoernooi
Prestatie: brons

De Enschedeër Hans Schnitger was de sterkhouder van de hockeyclub uit zijn stad, P.W. (Prinses Wilhelmina). Aan zijn hand behaalde P.W. het grootste clubsucces, het kampioenschap van de eerste klasse in 1939.

Ook in Oranje behoorde Schnitger tot de besten. Het nationale team reisde in 1936 niet zonder verwachtingen naar Berlijn. In nazi-Duitsland was India – toen nog een Britse kolonie – oppermachtig, zij versloegen de Germaanse gastheer in de finale met 8-1. Het Nederlandse team was in de halve finale met 3-0 verslagen door het Herrenvolk, maar kon in de kleine finale het brons pakken.

Heroïsch gevecht
De strijd in Berlijn tegen Frankrijk werd, in de stromende regen, een heroïsch gevecht. Er stonden 20.000 blauwbekkende toeschouwers langs de lijn, onder wie duizenden Nederlanders, die hun landgenoten luidkeels aanmoedigden. De medaille leek na een 3-1 voorsprong veiliggesteld, maar de Fransen knokten zich terug. Vlak voor tijd maakte uitblinker Schnitger met een geplaatst schot de beslissende treffer: 4-3.

Tijdens de Spelen van 1968 en 1972 was hij er opnieuw bij, ditmaal als chef d’equipe van de Nederlandse hockeyteams. In 1973 legde hij zijn werk voor de hockeybond neer, waarna de fabrieksdirecteur werd benoemd tot lid van verdienste.

Bronnen:
• 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)