Gender- en seksediverse personen voelen zich aantoonbaar vaker niet thuis in de sport. Om dat te verbeteren, kunnen we nog veel stappen zetten, zowel in beleid als in de praktijk. De 'Handreiking gender- en seksediverse personen' gaat in op de drempels die gender- en seksediverse personen mogelijk ervaren binnen de sport en hoe sportbonden, -clubs, professionals en vrijwilligers deze kunnen wegnemen. Vaak maken kleine, praktische ingrepen al een verschil.
De handreiking bevat:
- uitleg over veelgebruikte begrippen;
- aanbevelingen op het gebied van beleid en leiderschap;
- praktische tips voor het ontwikkelen van een inclusieve sportomgeving;
- toelichting op de regels in de nationale en internationale topsport;
- de belangrijkste conclusies uit het Research document on Sex, Gender and Elite Sport (pdf, Engels)
- bronnen voor meer informatie.
Meer informatie en contact
Sporters die meer informatie willen of vragen hebben, kunnen terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van de eigen sportclub en/of sportbond. Sporters kunnen ook altijd terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland voor advies, vragen of meldingen.
Achtergrond informatie
De handreiking is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van gender- en seksediverse personen, bonden en verenigingen, advies van belangenorganisaties en wetenschappelijk onderzoek en wordt geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. De handreiking is voor het eerst gepubliceerd in 2020 en is herzien in 2023.