Naam: Cor Braasem 
Geboren: 15 mei 1923 te Soemoeran (Nederlands-Indië)
Overleden: 14 februari 2009 te Alicante (Spanje)
Sport: waterpolo

Olympische Spelen XIV Londen 1948
Onderdeel: herenteam
Prestatie: brons

Olympische Spelen XV Helsinki 1952
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vijfde plaats

Cor Braasem begon zijn waterpolocarrière bij het Haagse Zian, maar verruilde deze club later voor de zwemvereniging Haarlem. Met verder onder meer Frits Smol, Ruud van Feggelen en Nijs Koorevaar vormde hij een jonge groep spelers die tijdens de oorlogsjaren zoveel mogelijk trachtte te spelen tegen kringselecties. De ploeg werd de kern van de nieuwe nationale ploeg. In 1947 eindigde Nederland tijdens het EK in Monte Carlo op de vijfde plaats. Daarna ging het snel omhoog. 

Op de Olympische Spelen, een jaar later in Londen, pakte Nederland een bronzen medaille. Cor Braasem werd gekozen in het allstar team. De Nederlandse aanvoerder gold inmiddels als een van de beste spelers van Europa. Hij had een zeldzaam gevoel voor positie en mede door zijn grote start- en zwemsnelheid dook hij voortdurend in de open ruimtes. Zijn goede schot zorgde ervoor dat hij op beslissende momenten ook een duel in winst kon omzetten.

Nieuwe successen volgden. In 1949 veroverde Oranje de prestigieuze Trofeo Italia, door onder meer overwinningen op Hongarije en thuisploeg Italië. Het jaar daarop vond in Wenen het absolute hoogtepunt plaats: Nederland werd ongeslagen Europees kampioen. In het winnende team speelde ook Joop Cabout, wiens kleindochter Mieke 58 jaar later deel uitmaakte van de ploeg die op de Olympische Spelen in Beijing goud won.

Na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van 1952 in Helsinki beëindigde Braasem zijn actieve carrière en vestigde hij zich in Spanje. In 1961 keerde hij terug bij Oranje, deze keer als trainer. Dat hij nog steeds in Spanje woonde vormde bij de benoeming geen enkel probleem. Wekelijks (!) pendelde Braasem op en neer tussen beide landen. Assistent Gerrit Jansen nam de doordeweekse trainingen voor zijn rekening. Uiteindelijk bleek dit toch een onwerkbare situatie, wat nog eens onderstreept werd door twee ongelukken. In 1962 werd Braasem als bondscoach opgevolgd door Ruud van Feggelen.

Bronnen:

  • Waterpolo.nl
  • Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)