Topsporters van Nederland, wij zijn er voor jullie! Wij zijn (ex-)topsporters en vormen een zelfstandige adviescommissie binnen NOC*NSF. We zijn belangenbehartiger, kwaliteitsbewaker van voorzieningen en afspraken, lobbyist voor betere omstandigheden, ambassadeur voor de topsport en we signaleren kansen en bedreigingen. Onze centrale doelstelling is het verbeteren van het topsportbeleid in Nederland vanuit het gezichtspunt en de belangen van de bijzondere beroepsgroep die topsporters vormen.

Onze speerpunten:

  • Inspraak
  • Goed sportbestuur
  • Optimale voorzieningen
AtletenCommissie - Over ons

Missie

De AtletenCommissie zet zich vrijwillig in voor het uitvoeren en uitbreiden van de atletenvertegenwoordiging in het belang van topsporters in Nederland. De voorzitter is ook lid van het bestuur van NOC*NSF. De AtletenCommissie adviseert NOC*NSF en andere organisaties met invloed op het topsportbeleid gevraagd en ongevraagd over zaken die topsporters aangaan. We behartigen de belangen van topsportend Nederland verder door te lobbyen en te bemiddelen.

Meer over onze missie en visie

Bondsatletenvertegenwoordiging, internationale sport, woordvoerder

Hinkelien Schreuder

Hinkelien Schreuder: voormalig topzwemster en in het bezit van talloze EK en WK-medailles en zelfs van Olympisch zilver en goud. Sinds 2010 is ze lid van de AtletenCommissie, sinds 2018 als voorzitter. Inhoudelijk richt ze zich op de onderwerpen bestuurlijke zaken, integriteit, juridisch en internationaal Olympisch. 

Trots op:

“Een van de dingen waarvan ik trots ben dat we dat als AC hebben bereikt, is dat sporters zich steeds beter mengen in beleidsdiscussies. Steeds meer bonden hebben een atletenvertegenwoordiging en zien in dat het belangrijk is om de topsporters te betrekken bij het nemen van beslissingen. Met onze modules en infosessies voor atletenvertegenwoordigers helpen we hen.”

Wat nog niemand over haar wist:

Waar Hinkelien je ook bij kan helpen, is overleven in een barre winter. Ze volgde eens een workshop noodbivak maken en weet dus precies welke plek je moet kiezen en hoe je warm blijft bij -10 graden in de natuur. Een isolerende luchtlaag aanbrengen, van twijgjes een muurtje bouwen en vuur maken zonder aansteker? Hinkelien draait er haar hand niet voor om. Toch een fijne gedachte!

Favoriete sportmoment:

Ook Hinkelien is natuurlijk fervent sportliefhebber. Maar wie dacht dat jaar eigen Olympisch goud op de estafette in Bejing haar favoriete sportmoment was, zit er stevig naast. “Barcelona, 1992. Ellen van Langen won de 800m. Ik was pas acht jaar en sliep al, maar mijn moeder maakte me wakker om samen naar de televisie te kijken. Haar zege maakte me duidelijk hoe bijzonder, mooi en emotioneel sport kan zijn!”

atletencommissie@nocnsf.nl

Hinkelien Schreuder

Voorzitter

Medisch

Bo Bet

Tijdens haar carrière bracht de trampoline haar tot grote hoogte. Uitschieters waren meerdere nationale titels, een zesde plaats in het synchroonspringen op het WK in 2015 en individueel een elfde plaats op het EK in 2016. In het dagelijks leven werkt ze als arts-echoscopist aan het AMC in Amsterdam, waar ze ook haar promotieonderzoek doet. Sinds begin 2020 combineert ze dat ook nog met het lidmaatschap van de AtletenCommissie.

Trots op

Toen de coronacrisis uitbrak, was er in eerste instantie ook onder topsporters vooral onduidelijkheid. “We organiseerden toen heel snel een digitale bijeenkomst, waar ook verschillende experts bij aansloten. Topsporters konden hun vragen stellen en zorgen uiten. Niet overal was meteen een antwoord op, maar de sporters waardeerden het enorm dat we hen de kans gaven hun vragen te stellen. Zo kwamen ze ook in contact met de juiste personen die hen verder konden helpen. Maar ook bij andere instanties werd door deze bijeenkomst duidelijk welke problemen er ontstaan waren. Dat we dat zo snel voor elkaar kregen, en dat de sporters er zo positief over waren, gaf mij echt energie. Daar doe je het voor!”

Wat nog niemand over haar wist

Hoewel je het niet zou zeggen als je haar vanaf de trampoline rustig zeven of acht meter de lucht in ziet springen, heeft Bo eigenlijk hoogtevrees. “Al als ik op een tweede verdieping voor een groot raam of bij een vide sta. Dan wil ik me echt even vasthouden hoor. Bruggen vind ik ook vreselijk. Zeker als er geen leuning is om je aan vast te klampen. Op de trampoline is het anders. Dan heb ik alle controle, dat voelt tenminste veilig!”

Mooiste sportmoment

Voor Bo is dat de zwaarbevochten wereldtitel van de Nederlandse handbalvrouwen, eind 2019. “Dat was een historische overwinning en de finale was echt bloedstollend. De wedstrijd begon niet goed voor oranje, de dames kwamen achter te staan tegen Japan. Maar in het gevecht om terug in de wedstrijd te komen zag je hoe sterk de Nederlandse meiden waren. Ze hebben de titel echt gewonnen op mentale kracht en teamgeest!”

atletencommissie@nocnsf.nl

Bo Bet

lid Atletencommissie

Medisch, anti-doping

Esmé Kamphuis

Tot 2015 pilote van de meest succesvolle bobslee uit de Nederlandse geschiedenis: ze werd vierde op de Olympische winterspelen van Sochi in 2014. Inmiddels gestopt als topsporter en nu gynaecoloog in opleiding en AC-lid sinds 2019.

Trots op:

Als bijna medisch specialist en oud-topsporter was Esmé nauw betrokken bij de totstandkoming van de medische gedragscode voor de topsport. “Alle artsen, fysiotherapeuten en andere behandelaars hebben een medisch beroepsgeheim. Maar in topsport is dat heel lastig: er moet snel geschakeld kunnen worden tussen bijvoorbeeld de teamarts en coach (die geen beroepsgeheim heeft). Met de gedragscode is dit nu voor zowel medici als sporters veilig geregeld. Daarnaast is het voor de sporter duidelijk welke informatie over hem gedeeld mag worden en met wie. Ik ben er trots op dat we daar als AC een grote bijdrage in hebben kunne leveren.”

Wat niemand nog van haar wist:

Met 150 kilometer per uur door de bobsleebaan: geen probleem. Hoe moeilijker (en dus riskanter) de baan, hoe beter Esmé tot haar recht kwam. Maar vraag je haar mee te gaan naar een pretpark, dan zegt ze direct: ik ga niet in de achtbaan! Een dagje Efteling; hartstikke leuk. Maar om de Python loopt ze dus met een grote boog heen. “Ik weet niet wat het is, maar achtbanen, gondeltjes, kermisattracties: ik vind het helemaal niks en ga er dus ook echt niet in!”

Mooiste sportmoment:

Een Olympische droom was er al heel vroeg, maar Esmé moest door blessures switchen van atletiek naar bobslee om die ambitie waar te maken. Haar bobsleemaatje (“we noemen elkaar ‘sis’”) had ook wortels in atletiek en de twee waren geregeld te vinden bij toernooien. Zo ook bij de WK van 2009 in Berlijn. Usain Bolt verbeterde er zijn eigen wereldrecord op de 100m. “In 9,58 seconden was hij over de finish. Dat was zo’n historisch moment! Het stadion werd helemaal gek, niemand had ooit zoiets gezien. En wij waren erbij!”

atletencommissie@nocnsf.nl

Esmé Kamphuis

Lid atletencommissie

Anti-doping, dual-career

Dion Beukenboom

Voormalig topwielrenner op de baan en op de weg. Won diverse medailles op NK’s en EK’s bij het baanwielrennen en viel in 2018 het werelduurrecord aan. Dat lukte net niet, maar een Nederlands record werd het wel. Dion is penningmeester van de AC en heeft dual career en anti-doping in zijn portefeuille.

Trots op:

“In 2016 vertrok een extra vliegtuig met Nederlandse Olympiërs vanuit Rio terug naar Amsterdam. Daarna zeiden wij: dat laten we nooit meer gebeuren. Dat we dat als AC inderdaad van de baan hebben gekregen en er straks in Tokyo een andere regeling wordt getroffen voor sporters die al klaar zijn, vind ik een mooi succes van onze commissie.”

Wat nog niemand over hem wist:

Behalve de medailles die hij bij elkaar reed op de wielerbaan, heeft Dion nog een hattrick aan bijzondere titels gescoord. In het dorp waar hij opgroeide werd hij driemaal op rij dorpskampioen paalklimmen. “Er waren allerlei spellen, ieder jaar op Koninginnedag. Wie het snelst in een paal van dertig meter hoog kon klimmen en bovenin aan de bel trok, won daarmee tegoedbonnen voor de kermis.”

Favoriete sportmoment:

Als ware Ajacied antwoordt Dion: “het bereiken van de halve finale van de Champions League in 2019. Zo’n kleine club, met allemaal grote talenten, en dan tegen de verwachting van velen zó ver komen. Heel Nederland raakte in de ban van deze ploeg. Dat is echt de kracht van sport!”

atletencommissie@nocnsf.nl

Dion Beukenboom

Lid atletencommissie

Integriteit & good governance

Mieke Cabout

Vice-voorzitter van de AC, lid sinds eind 2012. Won Olympisch goud met de waterpolodames op de Spelen van Bejing. Binnen de AtletenCommissie is Mieke vanaf het begin betrokken bij de verdeling van de topsportgelden en financiële middelen. Hiervoor neem ze namens de AC zitting in het expertpanel van NOC*NSF en de Arbitragecommissie. Ze vertegenwoordigde de AC bij het WADA Anti-Doping Athlete Forum in Calgary. Mieke houdt zich ook bezig met het onderwerp Integriteit in de sport.

Trots op:

Ze is vooral trots op de ontwikkeling van de AC. “Waren we eerst vooral kritisch op gemaakte beslissingen, nu zitten we bij veel besluitvormende gesprekken aan tafel. We laten ons horen voordat de besluiten worden genomen. En we hebben inmiddels de positie verworven waarin er ook echt geluisterd wordt. Veel instanties, zoals NOC*NSF en de dopingautoriteit, zijn gaan inzien hoe belangrijk het is om topsporters te betrekken bij het maken van het beleid. Hun perspectief is ontzettend waardevol en samen komen we tot een topsportklimaat waarin iedereen de beste kansen krijgt.”

Wat niemand van haar weet:

Helemaal verknocht aan waterpolo is Mieke, ook nu ze al heel wat jaren geen actief topsporter meer is. Samen met haar drie zussen speelt ze nog steeds in dames 1 van Z&PC de Gouwe. Vooral de gezelligheid? Zeker niet! “Ik wil nog steeds het liefst iedere wedstrijd winnen. Dat is in een competitiewedstrijd niet anders dan op de Olympische Spelen. Mijn zussen zijn even fanatiek, dus het knalt soms stevig, maar het blijft heel gaaf dat we de liefde voor onze sport zo actief delen!”

Mooiste sportmoment:

“Ik kom uit een waterpolofamilie en mijn opa had de Olympische Spelen zelfs meegemaakt. Al heel vroeg wist ik: dat wil ik ook. Maar toen ik de Nederlandse volleybalmannen in Atlanta goud zag winnen op tv, kwam die droom pas echt tot leven. Alsof ik toen écht doorkreeg hoe fantastisch mooi dat is. Twaalf jaar later, in 2008, werd die droom werkelijkheid en speelden we op de Spelen in Bejing. Niemand had verwacht dat we daar goud zouden winnen. Pas thuis, tussen de huldigingen en feestvreugde door, kwam het besef hoe ontzettend veel impact zo’n medaille kan hebben.”

atletencommissie@nocnsf.nl

Mieke Cabout

Vice-voorzitter

Bondsatletenvertegenwoordiging

Inge Janssen

In 2012 al deelnemer aan de Olympische Spelen in Londen, in 2013 won ze EK- en WK-brons. Maar in Rio 2016 pas echt op stoom. Daar won Inge zilver in de dubbel vier. Het jaar erop kwam er nog eens goud bij op het WK, in de zomer van 2020 nog een EK-titel. In dezelfde boot bereidt Inge zich momenteel voor op haar derde Spelen. Binnen de AC houdt ze zich bezig met atletenvertegenwoordiging binnen bonden.

Trots op:

De nachtmerrie van misschien wel iedere topsporter: vals beschuldigd worden van dopinggebruik. Van de ene op de andere dag moet je alles op alles zetten om je onschuld te bewijzen. Juridische ondersteuning daarbij moest je tot voor kort zelf bekostigen. Maar dat is nu anders. Inge: “namens de AC mocht ik rond de tafel met grote partijen als de dopingautoriteit en het minsterie van VWS. We kwamen in korte tijd tot een mooi resultaat: een voorziening speciaal voor topsporters die in deze situatie terecht komen. Ik vond het heel bijzonder om de Nederlandse topsporters te vertegenwoordigen in die gesprekken. En het resultaat is om trots op te zijn: hiermee kunnen topsportcarrières gered worden!”

Wat nog niemand over haar wist:

Hoor je iemand neuriën op de gang, of zachtjes zingen aan tafel? Grote kans dat het Inge is! “Ik heb eigenlijk altijd een liedje in mijn hoofd. Een gebeurtenis of woord kan al een trigger zijn. Hoor ik op de radio dat er een zonsverduistering wordt verwacht, dan schiet Total eclips of the heart spontaan in mijn hoofd. Een poosje geleden werd ik zelf bijna gek van It’s got to be perfect: die bleef enorm lang hangen. Maar het kan van alles zijn. Blijkbaar heb ik een hele bibliotheek aan liedjes opgeslagen!”

Mooiste sportmoment:

“Tom Dumoulin die in 2017 de Giro d’Italia wist te winnen. Dat was voor mij echt een historische overwinning. Hij was zó sterk in die wedstrijd. Zelfs na het bizarre poepincident, toen zijn darmen het tijdens de race niet meer hielden en Tom moest stoppen in de berm, bleef hij geloven in zijn eigen kracht. En dat bleek terecht. In de allesbeslissende tijdrit maakte hij dat ruimschoots goed. Zo werd hij de eerste Nederlandse man die de Giro won!”

atletencommissie@nocnsf.nl

Inge Janssen

Lid Atletencommissie

Atletenvertegenwoordiging

Robin Tabeling

Actief badmintonspeler op het hoogste niveau en in voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokyo in 2021. Robin won eerder al tweemaal EK-brons en een keer zilver. Hij won meerdere internationale toernooien en is succesvol in zowel het heren- als het gemengd dubbelspel.

Trots op:

Robin is nog niet zo lang lid van de AC, maar Robin kenmerkt zich nu al door het intensieve contact dat hij met andere topsporters zoekt. “Als je elkaar vaak spreekt, kom je er beter achter welke dingen er spelen. En sporters weten ons ook steeds beter te vinden.” Zo merkte hij ook dat veel sporters in de financiële knel raakten toen de coronacrisis toesloeg. “Sporters die voor hun inkomen afhankelijk zijn van start- en prijzengeld, of bij een club speelden die omviel: zij werden heel hard geraakt. Kun je de huur nog wel betalen? De boodschappen afrekenen? Met de AC heb ik me hard gemaakt voor een oplossing voor deze sporters, die in eerste instantie achter het net dreigden te vissen. Gelukkig kwam er snel een nette oplossing. Het was voor mij meteen een heel concreet voorbeeld van situaties waarin wij het verschil kunnen maken.”

Wat nog niemand van hem wist:

Een beetje competitief zijn bijna alle topsporters wel, maar bij Robin gaat de wil om te winnen ver. Hij maakt letterlijk óveral een spel van. Na het eten met huisgenoten komt er een spel kaarten op tafel. Wie verliest, moet afwassen. Hetzelfde geldt voor boodschappen doen, stofzuigen en andere huishoudelijke karweitjes. “Soms toepen we erom, soms spelen we Mario kart. Ik heb sinds kort een Nintendo Switch, dus voortaan kunnen we dat ook op trainingskamp en wedstrijden doen.” En als er geen klusjes gedaan hoeven? “Dan speel ik graag wat op de Playstation. Wel online, natuurlijk. Ik wil wel van iemand kunnen winnen!”

Mooiste sportmoment:

In oktober vorig jaar won Robin met zijn dubbelpartner de Dutch Open in Almere. Het was voor het eerst in de zestig jaar dat het toernooi gehouden wordt dat een Nederlands duo de finale won. Maar de kers op de taart was het publiek. “Mijn ouders waren erbij en mijn beide oma’s. Een van hen is achterin de negentig en zij was misschien wel het trotst van allemaal. Het was zó bijzonder om dat moment te kunnen delen!”

atletencommissie@nocnsf.nl

Robin Tabeling

Lid Atletencommissie

Financiën

Thijsje Oenema

Acht jaar lang heb ik mijn sport, langebaanschaatsen, op het allerhoogste niveau mogen beoefenen. Daarbij had ik het voorrecht dat ik onder goede omstandigheden altijd mijn sport zo optimaal kon beoefenen. Nu ikzelf niet meer actief ben zou ik graag mijn steentje willen bijdragen om die optimale omstandigheden voor meer atleten te creëren.

Met mijn opgedane kennis als topsporter en mijn achtergrond in financien hoop ik een mooie bijdrage te kunnen leveren op financieel-organisatorisch vlak als ook het verbeteren van de combinatie sport-studie-werk.

atletencommissie@nocnsf.nl

Thijsje Oenema

Lid atletencommissie

Communicatie

Vera Koedooder

Sinds welk jaar ben je actief in de Atletencommissie?

Mei 2014

Met welke onderwerpen jou je je bezig?

In de beginjaren met voornamelijk communicatie, social media en anti-doping. Ik heb de AtletenCommissie ook regelmatig bij overleggen, bijeenkomsten en evaluaties vertegenwoordigd zoals bij de Dopingautoriteit Nederland, NOC*NSF expert-panel Topsport en de evaluatie O.S. Rio 2016. Tegenwoordig hou ik mij het meeste bezig met communicatie, social media en deze nieuwe website.

Wat is jouw drijfveer en motivatie?

Ik wil graag een optimaal topsportklimaat voor iedere atleet. Omdat ik uit eigen ervaring weet waar je als Olympisch topsporter allemaal tegenaan loopt of tegenaan kan lopen. Ik hoop dit voor andere atleten te voorkomen door mijn stem te laten gelden en al mijn ervaringen van 20 jaar topsport bij de AtletenCommissie te gebruiken. The Voice of Athletes dus!

atletencommissie@nocnsf.nl

Vera Koedooder

lid atletencommissie

Communicatie en paralympisch

Sanne Voets

Sinds welk jaar ben je actief in de Atletencommissie?
2019

Met welke onderwerpen hou je je bezig?

Ik heb een achtergrond in Nederlands en Communicatiestudies en zet me daarom bij de AtletenCommissie in op het gebied van communicatie. Mijn belangrijkste persoonlijke waarden zijn integriteit, transparantie en ruimte voor maatwerk. Die waarden hoop ik in te kunnen zetten bij het werken aan een professionelere omgeving voor Paralympische topsport en het bouwen aan een sterke communicatiestructuur tussen de AtletenCommissie, topsporters en bonden.

Wat is jouw drijfveer en motivatie?

Ik reed op de Spelen van Londen en Rio en ben op dit moment in voorbereiding op Tokyo. Ik ben blij elke dag te mogen doen wat ik het liefste doe, en ben me bewust van het voorrecht dat dat is. Daarom vind ik het belangrijk me in te zetten voor een groter doel en draag ik graag bij aan het behartigen van de belangen van topsporters.

atletencommissie@nocnsf.nl

Sanne Voets

lid Atletencommissie

Paralympisch

Jelmar Bos

Ik ben Jelmar Bos en ik heb van 2011 tot 2018 op Paralympisch niveau aan atletiek gedaan. Nu ik ben gestopt, wil ik mij graag inzetten voor alle sporters in Nederland om alle randvoorwaarden voor hen op orde te krijgen. Zodat de sporters zich volledig kunnen richten op hun prestatie.

atletencommissie@nocnsf.nl

Jelmar Bos

Lid atletencommissie